Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tak riskerar rasa in på Sundsvalls sjukhus – köket har utrymts

 
Rasrisk på Sundsvalls sjukhus kök
Visa alla artiklar

Det har blivit en så kallad sättning på taket till sjukhusets köksbyggnad.
Lokalerna har utrymts och röjningsfordon är på väg dit för att suga bort snömassorna.

TV: Vi sände live från Sundsvalls sjukhus

Marlene Gode, kommunikatör vid Region Västernorrland, bekräftar att köksbyggnaden har utrymts och att det är den tunga snön som ställer till det.

– Snön kommer att sugas bort, säger hon.

Vid 15.30-tiden fick Hans Axelsson, fastighetschef vid Region Västernorrland, information om det inträffade från personalen som befann sig på skadeplatsen.

– De kontaktade mig och sa att det var en misstänkt skada i takkonstruktionen. De hade hört ett kraftigt ljud och plåtar hade rasat, säger Axelsson och fortsätter:

– Alla i lokalen har kommit ut och vi har säkrat lokalen så att ingen kan ta sig in.

Axelsson misstänker att det är den tunga snön på taket som lett till situationen.

– Man kan inte gå upp på taket utan röjningen får ske via sugning. Sedan kommer det hit en byggnadskonstuktör för att göra en bedömning om vilka åtgärder man behöver vidta härnäst.

För Plus-kunder: Personalen hörde en kraftig smäll från sjukhustaket: "Plåtar började ramla ned"

Verksamhetschefen för köket, Annelie Norberg, sitter för närvarande i telefon och försöker få hjälp från andra håll så att patienterna ska få sin middag.

Det har kommit mycket snö. Borde man inte ha kunnat förutse detta och skottat tidigare?

– Vi har vägt snön och bedömt att det inte varit någon fara. Vi är noga med att inte taken ska överbelastas. Att det här händer är förvånande, säger Axelsson.

Är era mätmetoder tillförlitliga?

– Vi använder oss av vedertagna metoder. Men i och med detta har jag skickat ut direktiv och att vi ska ut och kontrollväga igen.

Vilka tak gäller det?

– Platta tak med stora spännvidder i hela länet. Sedan ska vi även kolla upp om det kan vara något konstruktionsfel i taket till köket.

I ett uttalande från Annelie Norberg, verksamhetschef kök- och restaurang, med anledningen av takskadan i produktionsköket låter det så här:

– Maten har redan gått ut för kvällen, så det är inga problem i kväll och i natt. Nu jobbar jag med att få till frukosten i morgon bitti. Vi kommer till exempel att ha tillgång till Vårdhotellets kök. Vi får hjälpas åt på avdelningarna att ordna frukosten, och kökspersonalen är ju här även om vi inte får gå in i produktionsköket. Jag arbetar också med att lösa lunch och middag för i morgon.

Annelie Norberg har tagit kontakt med både interna och externa aktörer, men inget är klart än.

– Jag jobbar vidare till dess att det är löst, säger Annelie Norberg.

Texten uppdateras.