Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talangen som kan ha bättre flås än Kalla ska ta Sverige till OS

Längdåkare och långdistanslöpare kan kliva åt sidan. Det är en mountainbikeåkare från Dalarna som toppar listan över vem som har bäst kondition i Sverige, enligt Dagens Nyheter.

Jenny Rissveds föddes den 6 juni 1994 i Falun. Hon gick Hagströmska Idrottsgymnasiet i Falun och tävlar fortfarande för Falu Cykelklubb. Medan hon nu väntar på besked om hon får tävla i OS i Rio har hon lagt en ganska udda bedrift till sitt CV: hon kan vara den kvinnliga idrottare i Sverige som har bäst kondition - före bland andra Charlotte Kalla.

När hon gjorde ett syreupptagningstest på Högskolan Dalarnas idrottslaboratorium noterades värdet 75 ml/kg/min - alltså den maximala volym syre som kan tillsättas hos varje kilo kroppsvävnad hos utövaren per minut, enligt vad Dagens Nyheter erfar. Rissveds slog därmed det tidigare inofficiella rekordet som innehölls av Charlotte Kalla, på 74 ml/kg/min.

– Han som testade mig var med när Kalla satte rekordet, så han blev helt paff, säger Rissveds till Dagens Nyheter.

– Det är ju inte så många damer i världen som har över 70 på de här testen, fortsätter hon.

Enligt Rissveds är det delvis genetik och delvis hård träning som gäller för att nå högre nivåer gällande konditionen.

– Testet är väl egentligen mest för att mäta sig med sig själv, men hur man än vänder och vrider på det var det ett otroligt bra värde, säger mountainbikelandslagets förbundskapten Anders Ljungberg.

Testet gjordes i februari ifjol och sedan dess har Jenny Rissveds kondition och förmåga gett henne framgång efter framgång. Hon tog sex av sex möjliga segrar i världscupens U23 och hon tog brons på U23-VM. Dessutom blev det tredje plats under för-OS i Rio, på seniornivå och blev Årets Postcyklist under 2015.

– Nästa säsong kommer jag gå upp till elit (seniornivå) i världscupen. Eftersom jag vann alla deltävlingar i världscupen i U23 känns det som att jag behöver lite mer utmaning, säger hon till Dagens Nyheter.

Om det blir OS i Rio hänger på nationsrankingen i maj. Just nu ligger Sverige på 19:e plats och det krävs minst topp 17 för att det ska bli en biljett.

– Det känns inte som att man kan ta något för givet. Men jag hoppas verkligen att vi ska ta en plats, säger Rissveds, vars säsong drar i gång igen i mars.

Då ska hon göra sitt bästa för att samla svenska rankingpoäng tillsammans med Alexandra Engen, som också är med i landslaget för att försöka säkra en OS-plats.

Fakta om syreupptagning

Kondition kan mätas i syreupptagningsförmåga som alltså mäts i mililiter per kilo per minut

Det anger hur mycket syre (maximal volym) som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad hos idrottaren per minut

Bästa svenska idrottare någonsin på herrsidan ska enligt uppgift vara Gunde Svan med 91 ml/kg/min

Resultaten kan skilja sig åt beroende på vilken metod som används. Det är därför svårt att jämföra men den australiska sportsajten Topend Sports har ändå publicerat några inofficiella resultat:

78,6 Joan Benoit (USA), långdistanslöpare och OS-guldmedaljör i maraton 1984

76,6 Bente Skari (Norge), skidåkare som tog OS-guld 2002 och har fem VM-guld på meritlistan

76 Flavia Oliviera (Brasilien), VM-cyklist 2013

74 Charlotte Kalla (Sverige), längdskidåkare som har OS-guld och VM-guld i bagaget

72 Marit Björgen (Norge), längdskidåkare som har OS-guld och en lång rad VM-guld från 2010 och 2014 bland annat

Källa: Dagens Nyheter

Läs också intervjun med Jenny Rissveds om dödsolyckan när Annefleur Kalvenhaar dödskraschade framför ögonen på henne.

Läs mer: Falun i täten av Cykelsverige

Ladda ner ST-appen för mer sport och nyheter från Sundsvalls tidning! Här laddar du ner till Android via Google Play och här laddar du ner via Appstore till Iphone.