Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tangomästare till Almamia

Argentinsk tango blir allt populärare också i Sverige.
Tisdag kväll får Almamia lilla scen besök från Argentina. Ariel Ardit är en av den nya generationens tangosångare som är stor i sitt hemland.

Tangon är en nationalskatt i Argentina; orkestrar specialiserar sig på den och en separat radiokanal sänder tango dygnet runt. Här i Sverige är den oftast företrädd av Astor Piazzollas musik, men det finns många andra traditioner.

Ariel Ardits liv är tango: han har sjungit den sedan 1998 och turnerat så långt bort som i Europa och Kina, där han representerat sitt land med dess mest älskade musikgenre.

Numera har han en egen, stor "orquesta tipica" - piano, bas, tre violiner, viola och fyra bandoneoner, som är det traditionella tangodragspelet. Hans orkester har nu fått status av nationell kulturangelägenhet, och hans tillvaro består mest av skivinspelningar, konserter och festivaler. Han har också spelat in film.

Ariel Ardit är ansedd som en karismatisk sångare, och på besöket i Sundsvall har han sällskap av pianisten Daniel Turano, också en skicklig tangouttolkare som numera är bosatt i Göteborg.

Gäst är också den svenske bandoneonisten Mikael Augustsson, som flera gånger tidigare spelat i Sundsvall och är en av få icke-argentinare som fullt ut anses behärska tangons språk.