Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk framåt - ge barnbarnen en chans

Nyligen kom Global Carbon Project med sin årliga rapport om koldioxidutsläppen i världen. Denna rapport berättar att utsläppen fortsätter att öka i en oroväckande takt. FN:s klimatpanel, IPCC, hade tagit med utsläppsdata till och med år 2004. Den nya rapporten går ytterligare tre år framåt, 2005, 2006 och 2007. Under denna korta tidsperiod har utsläppen av koldioxid ökat med tre och en halv procent varje år och ligger nu tio procent över vad IPCC redovisade.

Detta kräver kraftfulla åtgärder mycket snart. De diagram som visat hur snabbt utsläppen måste minska är inte längre aktuella. Minskningarna måste ske ännu snabbare än vad vi trodde bara för ett år sedan. Trenden kan inte få fortsätta om vi ska ha en rimlig chans att rädda planeten från en accelererande temperaturökning som totalt slår sönder det vi kallar civilisation.

Politiker och företagsledare måste ta till sig dessa fakta. Att fortsätta förbränna fossila bränslen är inte hållbart, inte ens i ett kortare tidsperspektiv.

Vi behöver inte gå tillbaka till stenåldern för att lösa uppgiften. Många utmärkta lösningar har föreslagits och bara väntar på att genomföras. Vi måste bara undvika "allmänningens tragedi" genom att våga gå före med gott exempel.

Därför är det mycket viktigt att just vår kommun, vårt landskap, Sverige och EU går före i en så viktig fråga. Lokalt måste vi inse att det är meningslöst att bygga nya kringfartleder och nya externa köpcentra när få kommer att kunna utnyttja dem om några år. Lokalt måste planprocessen tänka i radikalt nya banor meddetsamma.

Gör något - ge barnbarnen en chans!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel