Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på Nickebo vid kyrkovalet

Den kuppartade försäljningen av domkyrkoförsamlingens fastighet Nickebo vid Södra sundet i Härnösand orsakade miljonförluster för församlingen. Fastigheten såldes utan sedvanligt anbudsförfarande till Härnösands schakt- och trädgårdsanläggningar för 2,7 miljoner. Inga andra intressenter fick vara med och ge bud.

Fastigheten har ett mycket attraktivt läge och omfattar även sex byggklara tomter i sluttningen ned mot vattnet . Anbudsförfarande vid en försäljning borde ha varit en självklarhet men det ansåg tydligen inte domkyrkoförsamlingens styrelse. Experter har räknat fram att värdet bör vara minst tio miljoner.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nickebo var en het potatis vid förra kyrkovalet. 1 500 Härnösandsbor skrev under listor med krav på att domkyrkoförsamlingen även i framtiden ska äga Nickebo och bedriva verksamhet där. Löften gavs om detta men hållbarheten visade det sig vara illa beställt med. Knappt ett år efter valet var försäljningen ett faktum. Det kan konstateras att kyrkorådet ännu inte har beviljats ansvarsfrihet för de fyra senaste årens verksamhet och därmed inte heller för försäljningen av Nickebo.

Försäljningen visar att åtskilliga personer inom den politiska ledningen i domkyrkoförsamlingen i Härnösand inte är Guds bästa barn.

Ett effektivt sätt att markera sitt missnöje mot den skandalösa hanteringen av försäljningen av Nickebo är att se till att de personer som närmast ansvarade för försäljningen inte får förnyat förtroende. Det gäller framför allt kyrkorådets ordförande Christina Meltin Westerlund och flertalet av övriga ledande socialdemokrater i rådet. Christina Meltin Westerlund finns med högt upp på S-valsedeln även denna gång.

Att Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, inte ställde upp vid det förra valet är beklagligt. I så fall hade det med säkerhet inte blivit någon försäljning av Nickebo. Nu återkommer partiet med Torkel Selin som toppnamn. Kanske kan POSK bidra till att få ordning på domkyrkoförsamlingens verksamhet.

Förre domprosten Tor Frylmark hade inte bara ett solkigt finger med i spelet under täcket om försäljningen av Nickebo. Han är dock tyvärr nu oåtkomlig för ansvar för sin hantering av försäljningen.

Uno Gradin

Läs även:

Rösta för en kyrka som är välkomnande för alla

Kyrkan bör inte fungera som en valstuga

Rösta för en närodlad politik i en öppen folkkyrka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel