Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappet av patienter kan tvinga landstinget stänga hälsocentral


Tappet av listade patienter fortsätter i Landstinget Västernorrland.

På sikt kan det här medföra att Landstinget tvingas stänga någon hälsocentral i Sundsvalls kommun.

Hittills i år har landstinget tappat drygt tusen patienter gentemot de privata vårdcentralerna. Ändå verkade trenden vara på väg att brytas under de tre sommarmånaderna när de landstingsdrivna hälsocentralerna hade ett nettoinflöde av totalt drygt 400 listade patienter.

Men från och med september har tappet återigen tagit ny fart och nu med ökad kraft.

Enligt primärvårdsdirektör Erik Grundberg sker förlusterna främst i Sundsvallsområdet samt även lite i Härnösand, vilket beror på att det är här som de flesta privata vårdcentralerna har etablerat sig.

– Det här kan bero på olika orsaker, och det ena är läkarbristen och att kunna ge en kontinuitet i verksamheten för patienterna. En annan orsak är när det har dykt upp privata utförare i Sundsvall så har folk av praktiska omständigheter hittat ett annat beteende när det finns en privat utförare närmare där man bor. I och med att det finns privata alternativ som kanske passar ens egna rutiner bättre, var man bor och hur man reser normalt, säger Erik Grundberg.

Tappet av patienter är givetvis en starkt bidragande faktor till att landstingets hälsocentraler enligt prognoser är på väg mot ett underskott på mer än 20 miljoner kronor.

– Vi följer det här noga och fortsätter det måste vi naturligtvis vidta åtgärder, fortsätter Erik Grundberg.

Kan det gå så långt att ni kan tvingas stänga någon landstingsdriven hälsocentral?

– Den frågan är inte aktuell för närvarande, säger Erik Grundberg.

Och på lång sikt?

– Fortsätter den här utvecklingen så måste vi naturligtvis titta på det, säger Grundberg.

Som ett sista alternativ kan ni tvingas stänga någon hälsocentral?

– Jag kan inte utesluta det, säger Erik Grundberg.

En följdfråga är var en eventuell stängning kan bli aktuell.

– Det vill jag inte spekulera i. Och vi ska ju försöka vända den här utvecklingen. Men blir det inte de förändringar som vi önskar så måste vi vidta åtgärder, fortsätter Grundberg.

Samtidigt är det knappast någon vild gissning att antal att det är hälsocentraler i Sundsvall som ligger mest pyrt till. Det är här som landstinget har haft den tuffaste konkurrensen från privata vårdcentraler.