Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar du ditt vuxenansvar?

Annons

Varje dag får vi information om att det hänt något negativt för barn, både här hemma och på många andra ställen i världen, som strider mot Barnkonventionen. Det är oacceptabelt. Sverige var till och med ett av de första länder som ratificerade konventionen. Nu har konventionen funnits i 25 år så vi har haft god tid på oss att få kunskaper så att vi per automatik kan följa konventionen i det dagliga livet tillsammans med barn.  I februari i år när Sverige förhördes av barnrättskommittén i Genevé fick vi veta att vi inte hade gjort vår läxa. Alla länder förhörs ungefär vart 5:e år och vi har många områden där vi inte tagit ansvar för att barnen skall ha en bättre tillvaro.

Du som har fyllt 18 år har ett ansvar att i alla situationer där det finns barn med se till att det är barnets bästa som sker. För dej som i ditt yrkes- eller politiska liv gäller att ha kunskaper om konventionen så att du i alla beslut som påverkar barn kan handla enligt den. Idag arbetar regeringen för att konventionen skall bli lag 2018. Se till att du har skaffat dej dina kunskaper om dina skyldigheter innan dess. En av de punkter där kommittén uttryckte sin oro var att det saknas kunskaper om konventionen både bland barn och vuxna  hos oss. Du som väljer att ta ditt vuxenansvar, skaffa dej kunskaper så att du är med och ger barnen en bättre värld.

Jana Lindh Olsson

Rädda Barnen, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel