Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårgas och kravaller efter dödsskott

Hundratals demonstranter drabbade på söndagen samman med kravallpolis i Greklands huvudstad Aten och i Thessaloniki i norr sedan en 15-årig pojke skjutits ihjäl av polis i lördags kväll. Kravallerna beskrevs som de värsta på flera år och inrikesminister Prokopis Pavlopoulos erbjöd sig att avgå.

Premiärminister Kostas Karamanlis avvisade dock inrikesministerns erbjudande, och hans mitten-höger-regering manade till lugn. Karamanlis vände sig även direkt till den dödade pojkens far:

– Jag vet att inget kan mildra din smärta. Men jag försäkrar dig. . . att staten ska handla så att gårdagens tragedi inte upprepas, sade han.

Det hindrade inte oron i centrala Aten att fortsätta på söndagen. Kravallpolis sköt tårgas mot omkring 3 000 demonstranter, många av dem maskerade, som slängde sten, krossade skyltfönster och kastade brännflaskor. Flera byggnader, bland dem en stormarknad, började brinna. Stickande tårgas och glassplitter fyllde gatorna.

I Thessaloniki urartade en protest av över tusen personer i våld då demonstranter kastade brännflaskor mot poliser. I talkörer ropade de ”uniformerade mördare”.

Oroligheterna började sent i lördags i stadsdelen Exarchia i Aten, där polis och unga anarkister ofta drabbat samman. Två poliser i en patrullbil attackerades av ett 30-tal stenkastande ungdomar. När de försökte gripa stenkastarna angreps de på nytt och en av dem steg då ut och avlossade tre skott. Två ögonvittnen sade i en tv-kanal att de hade hört en ordväxling mellan poliserna och ungdomarna och därpå skott. De fick uppfattningen att 15-åringen dog genast.

En utredning om händelsen inleddes omedelbart. De båda poliserna greps och förhördes, sade polisen. De gripna uppgavs förneka att de sköt direkt mot pojken. Åklagare sades att den ena polisen skulle åtalas för dråp och den andra för medhjälp.

När nyheten om dödsfallet först spreds i lördags började ungdomar i Aten kasta brandbomber och andra föremål mot poliser, sätta bilar i brand och krossa skyltfönster. Senare spred sig våldet till andra städer, bland dem Patras i söder och landets näst största stad Thessaloniki. Oroligheter bröt också ut på öarna Kreta och Korfu.

Restauranger stängde i förtid och flera poliser ska ha skadats i upploppen. En grupp kallad Förenade antikapitalistiska vänstern har utlyst en demonstration på måndag i protest mot dödsskotten.

Demonstranter ockuperade tekniska högskolan i Exarchia och andra högskolor i Aten, och protester riktades mot banker i både Aten och Thessaloniki, enligt polisen.

Fackföreningar och studentorganisationer har under hösten hållit en serie demonstrationer mot Karamanlis mitten-höger-regering som varit indragen i flera pinsamma korruptionsskandaler. Protesterna gäller också regeringens hantering av ekonomin, och många bedömare tror att Karamanlis kommer att tvingas utlysa nyval nästa år.