Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tät facebookkontakt mellan Härnösands kommun och regeringen om asylskeppet

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Ministern har hållits informerad om turerna med Ocean Gala. Via facebook. Det visar en kommunikation SVT Västernorrland tagit del av.

Läs också: Beslutet att stoppa Ocean gala skjuts på framtiden – hamnägaren får respit

Läs också: Unik rundtur ombord på Ocean Gala: "Vi är inget spökskepp"

Via facebook messenger har kommunalrådet Fred Nilsson i Härnösand haft kontakt med Elin Almqvist, politiskt sakkunnig. SVT Västernorrland har tagit del av konversationer mellan parterna på sammanlagt 28 sidor. Konversationer som inte diarieförts.

I konversationen kan man se att möten planerats och känslig information delats. SVT Västernorrland skriver bland annat att frågan "Är frågorna om mass-asylboenden på kryssningsfartyg uppe för reflektion på regeringsnivå?" har ställts på messenger. Svaret blev "Jo, det är uppe. Fortsätt gärna att rapportera. Jag ser till att vidarebefordra till Morgan". Svaret kom från Elin Almqvist som hänvisar till migrationsministern Morgan Johansson.

Ingen del av konversationen har dock diarieförts.

– Jag kan inte svara på varför handlingarna inte diarieförts. Kontakter som sker via Facebook och som uppenbart är oväsentliga för ett ärendes gång behöver inte diarieföras men jag vet inte vilka bedömningar som gjorts i det här fallet. Möjligen kommer vi att göra en ny prövning och diarieföra senare, säger kanslirådet Charlotte Mattsson vid justitiedepartementet till SVT Västernorrland.

Läs också: Ocean Galas ägare på offensiven: "Vi kan ta över flyktingar från asylbåten Tec Farragon"

SVT Västernorrland uppger att kontakten kan vara brottslig, men skriver i artikeln att polisen inte kommer att granska materialet innan semestern är slut.

Kontakterna startade redan i februari när det först började spekuleras i att Härnösand kunde bli en plats att kasta ankar för Ocean Gala. I konversationen skriver SVT Västernorrland att Fred Nilsson upprepade gånger blev uppmuntrad att fortsätta rapportera tillbaka.

Det blev även ett möte bokat den elfte mars, som Fred Nilsson senare tackade för. SVT Västernorrland har sökt Elin Almqvist för en kommentar.

Läs också: Ocean Galas 140 personer stora besättning lever i ovisshet: "Så länge lönen betalas ut stannar vi kvar"