Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävlade om uppdrag för 1,5 miljarder kronor – här är bolagen som vann

Uppdrag för 1,5 miljarder kronor stod på spel.
Tre vinnare har utsetts bland IT-konsultbolagen: CGI, IBM och Sogeti.
– Det här betyder väldigt mycket för oss, det ger oss goda möjligheter att utvecklas vidare och att växa.

Det säger Veronica Löfberg, enhetschef på CGI, som är det största IT-konsultbolaget i Sundsvall med 130 anställda.

Läs också:

Ändrade krav ger unga chansen att få IT-jobb

Ett bolag har begärt överprövning i domstol

Försäkringskassans IT-avdelning i Sundsvall är en av de största upphandlarna av IT-tjänster bland landets myndigheter. Den upphandling man nu genomfört, som gäller systemförvaltning och -utveckling, är värd mer än dubbelt så mycket som den som gjordes för fyra år sedan.

Dels räknar man nu med att köpa konsulter för 300 miljoner kronor per år och dels är avtalet längre, fem år med option på ett plus ett år till.

– I dag har vi 200–300 konsulter hos oss och det är vad vi räknar med framöver också. Sedan kan behovet variera beroende på när lagändringar görs, säger Lars-Olof Jonsson, strategisk inköpare.

Försäkringskassans IT-avdelning har över egna 600 anställda i Sundsvall, som är huvudorten.

Den upphandling som man gjorde 2011 innebär att IT-avdelningen har avtal med över 40 företag som kan leverera konsulttjänster.

– Nu ville vi i stället ha tre långsiktiga partners som på ett mer djupgående sätt ska samverka med oss, säger Lars-Olof Jonsson.

Det innebär att Sundsvalls IT-karta nu kan ritas om. Många av dagens leverantörer är nämligen lokala och även om de tre vinnarna behöver anlita underleverantörer, så kan det bli tufft för flera andra företag som hamnar ute i kylan.

Ett av företagen har dessutom sagt att man bara behöver ett fåtal underleverantörer.

Men för de tre vinnarna är den nya modellen en stor framgång.

– Vi fick dessutom högst poäng av alla. Det här innebär att vi själva behöver utöka, jag hoppas att vi är 160 anställda i Sundsvall år 2017, säger Veronica Löfberg på CGI.