Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teater: Kritik efter nedlagda föreställningen "Röst"

Västerbottensteaterns nedläggning av "Röst" möts av kritik från Dramatikerförbundet.

Föreställningen "Röst" sköts upp, två dagar innan planerad premiär. Senare kom beskedet att föreställningen helt läggs ned.

Nu skriver Pia Gradvall, ordförande i Dramatikerförbundet, på förbundets hemsida att "det är mycket oroande" att ännu en teaterföreställning har lagts ned i sista sekund. Hon syftar även på "Främling" som lades ned kort före premiären på Riksteatern i fjol.

"För att den konstnärliga processen ska fungera i alla steg krävs en stabil struktur. En dramatiker måste lika självklart ha en trygg arbetssituation och en uppbackning från sin teater. I det här fallet har ledningen på Västerbottensteatern valt att istället skapa turbulens kring en föreställning. Det är en oförsvarlig utveckling av dramatikerns ställning på teatern. Om inte Sveriges teatrar backar sina konstnärer, vilka ska då göra det?" skriver Pia Gradvall, vilket SVT var först med att citera.

– Det är inte så att vi inte har försökt att skapa stabilitet kring vår dramatiker, utan det är precis så som jag har sagt hela tiden, att det handlar om att vi inte gav tillräckligt med tid för att göra det som behövdes göras, säger Fransesca Quartey, konstnärlig ledare och vd för Västerbottensteatern.

TT: Varför valde ni inte att skjuta upp premiären ytterligare eller ge mer tid för repetition?– – Det var för mycket som inte gick att åtgärda på det viset som hade fungerat, säger Fransesca Quartey.

Enligt henne bjöd regissören och dramatikern in till samtal.Det är ingenting som teatern tycker att de här två unga kvinnorna har gjort fel. Tvärtom. Felet ligger i hur vi har hanterat den möjligheten, säger Fransesca Quartey.