Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet med Teater Sojas "Flyktfåglar" har blivit en film av Stefan Frankel

/
  • Jan Boholm och Sofia Andersson i Teater Soja tillsammans med filmaren Stefan Frankel.

"Från flykt till föreställning" är filmen om en teaterpjäs. Filmaren Stefan Frankel följde Teater Sojas arbete med pjäsen
"Flyktfåglar"
och hoppas få SVT intresserad av dokumentären.

Annons

Det som händer på scenen i en pjäs är bara toppen på ett isberg; essensen av många timmars efterforskningar, diskussioner, idéer, försök och förkastanden som publiken aldrig får se. Men nu är det möjligt.

– Det var under Spelet om Stenstan som jag tänkte att de här hysteriska repetitionerna borde bli film, säger Jan Boholm i Teater Soja.

Så blev det inte den gången. Men inför "Flyktfåglar" kunde filmen bli av med stöd av Film i Västernorrland och Postkodlotteriets kulturstiftelse. Filmaren Stefan Frankel följde möten, repetitioner, bakgrund, premiär och turnéer och nu finns en knappt timslång dokumentär om tillkomsten av pjäsen, som grundar sig på en ensamkommande flyktingpojkes berättelse .

– Det blir ett filmiskt perspektiv som jag inte vet om det finns något liknande förut. Det blir också ett perspektiv på flyktingfrågan, som jag känner stort engagemang för, säger Stefan Frankel.

Filmen speglar inte bara arbetsprocessen utan också hur lokalt producerad teater kan engagera och dra med sig många andra delar av samhället. Här medverkar modersmålslärare, vuxna före detta flyktingar, pedagoger som ska göra en lärarhandledning, en konstnär och en ornitolog (!), för att nämna några. Fåglar är en viktig del av pjäsen och Stefan Frankel lyckades själv, efter många timmars vänta, få en fiskgjuse på film.

Han har erbjudit SVT filmen, och den kommer även att kunna visas i samband med framtida föreställningar av "Flyktfåglar".

Mer läsning

Annons