Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnteatern rustar för höst

/
  • En ung kvinna på väg ut på en strapatsrik resa i

Smultron & Sång fyller 20 år. En jättehand dyker upp, en dörr öppnas och en pjäs spelas i ett badkar.
Höstens barnkultur startar snart.

Annons

I hela 20 år har lokala Smultron & Sång roat en generation barn. Födelsedagen firas med en show den 19/9.

– Vi kör på Sveateatern så att det finns plats för spontan dans när Bosse Sjöbom engagerar publiken, säger kultursekreterare Håkan Nordman.

Andra lokala grupper spelar också barnteater. Teater Sojas "Esters semester" spelas vid fyra tillfällen i bland annat Stöde (10/10) och Liden (11/10); clownen Daff-Daff roar barn och vuxna vid sex tillfällen runtom i kommunen.

Nordiska Blåsarkvintetten tar upp musiksagan "Kanaljen i Seraljen" för nya barn (21/11) och den för teaterpubliken välkände Jens Nilsson kommer hit med Profilteatern och "Kivi, monsterhund och den gråtande goraffen" (20/9). Den utspelar sig nästan helt i ett badkar.

I "Peka, Trumma, Dansa" (25-27/9) säger titeln det mesta om vad som bjuds, och så färgstark scenografi därtill.

– Fyra personer på scenen i en pjäs för ettåringar är lite lyx, säger Håkan Nordman.

En återkommade gäst är Skottes musikteater, som nu spelar "Bakgårdsorkestern - en hundmusikal" (7/10).

– Den ger vi som kvällsföreställning så att det blir teater på riktigt för 7-8-åringarna. Musiken är av Jojje Wadenius så även de vuxna har behållning av den, säger Håkan Nordman.

Musik blir det också i "Fjärilseffekten" (11/10). Erik Petersén spelar på cykel, skidor och dammsugare, Svante Drake är en mänsklig beat-box.

– Man har både hjärtligt roligt och bli musikaliskt imponerad, säger Håkan Nordman.

En riktig sagoboksklassiker är "Beatrix värld" med färgstarka gestaltningar av Beatrix Potters sagor (16-17/10). Höstens dansföreställning är "Dörren" och berättar om vad som finnas bakom en dörr. Ett äventyr, nya möjligheter, en ny värld? (1/11)

Ulf Nilssons bok om hur hans mormor som ung sjuksköterska begav sig till Mongoliet är grund för "Nära ögat" (7-8/11). Där agerar skådespelarna tillsammans med projektioner på ett lakan.

Den största docka som någonsin besökt Kulturmagasinet är handen i "Håll i handen", och händer kan användas till mycket, inte minst till att krama, ta om hand och ta i hand. I "Mårten flyttar in" hittar Mårten många roliga saker i den nya lägenheten som den förra familjen lämnade kvar. Körer från kulturskolan och Nordiska Kammarorkester ger den 29/11 traditionell Nallekonsert.

Alla biljetter finns tillgängliga den 10/9.

Mer läsning

Annons