Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Sverige läser Tjärdalen - Lidmanfebern drabbar Sundsvall i bok och teater

/
  • Sara Lidman.
  • Sara Lidman drack gärna mjölk, och fet mjölk skull det vara. Den lägger sig tillrätta i magen så att man blir lugn och trygg och redo.

Sara Lidmans "Tjärdalen" kommer till Sundsvall som pjäs i höst.
Men inte nog med det. Innan dess kan man läsa boken i cirklar, via podd och Facebook; lyssna till bokprat och föredrag. Allt kretsar kring Sara och hennes debutverk.

Annons

Sara Lidman är en av våra stora författare i nutid. Men det är inte ofta hennes böcker blir teater, om det ens någonsin hänt förut.

Men i höst blir "Tjärdalen", hennes debutroman från 1953 som då kallades Århundradets debut, pjäs. Den blir Riksteaterns största satsning i höst med sju skådespelerskor på scenen. Men innan dess kommer kultur-Sundsvall, och flera andra städer där pjäsen också ska spelas, att koka av Sara-feber. Tanken är att hela Sverige ska läsa Sara Lidman.

Den som vill kan börja läsa Tjärdalen redan nu (den finns nyutgiven i pocket) och diskutera den via Riksteaterns öppna bokcirkel på Facebook, ta del av materialet på Riksteaterns hemsida och lyssna på samtal om boken via poddradio. Ett av samtalen är inspelat i Sundsvall med personer som läst boken.

Man kan också starta en egen bokcirkel (om man inte redan har en) med sina vänner och låna stadsbibliotekets kassar med böcker. Slutligen kan man anmäla sig till den bokcirkel som Eveline Santner från den litterära föreningen Tidsspegeln leder i höst på biblioteket, som ska arbeta med Tjärdalen. Man kan besöka bokprat om Tjärdalen i Kulturmagasinet den 7 september och höra professor Annelie Bränström Öhman från Umeå berätta om författaren den 5 oktober, dels i ett lunchföredrag om Saras liv och verk i korthet, dels en författarkväll om hennes ungdom.

Allt kulminerar med pjäsen, som kommer till Sundsvall den 9 oktober.

– Regissören Carolina Frände har haft med sig Sara Lidman genom livet. Men efter förra valet kände hon att nu är det fara å färde, säger Anna-Karin Westberg vid Scen Sundsvall.

Boken utspelar sig nämligen på 30-talet i en liten by där en man just färdigställt en tjärdal, en grop där man bygger något liknande en kolmila för att producera tjära. Där startas ett händelseförlopp som är orsak till att ett par av meningarna i boken lyder "Så fattig får vi aldrig bli att vi int hava råd att låta en odugling leva lame oss....då är vi bara kreatur allihop". Parallellerna till vår tid är uppenbara.

– Många bär på en innerlig kärlek till Sara Lidman. Här lyfts också konstnärskapet och hennes stora betydelse i svensk litteratur, säger Cecilia Dahlbäck från Scen Sundsvall.

Genom att Scen Sundsvall, Tidsspegeln, Folkuniversitet och stadsbiblioteket samarbetar blir "Tjärdalen" en angelägenhet för flera kulturgrenar och fler människor. Förhoppningsvis har många nu läst boken innan de ser pjäsen, vilket ger en skarpare blick.

– Man känner igen allt snabbare än om man bara ser pjäsen, säger Linnea Henriksson från Tidsspegeln.

Cecilia Dahlbäck har ett eget Sara-minne från barndomen i Västerbotten, där hennes far var gymnasielärare i svenska. Författare på skolbesök fick ofta förfriskningar i hans kök och en dag ropade han till dottern: "Rör inte glaset på diskbänken! Ur det har Sara druckit mjölk!"

Läs mer om aktuell teater i Medelpad: Tre kärlekar

En midsommarnattsdröm

Mer läsning

Annons