Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komedi som kom igen på slutet

/
  • Husan Nanna (Lovis Åkerström) tillsammans med änkan Augusta (Maria Löfgren).
  • Ol'fars (Hansa Schelin) spöke betraktar kampen om arvet.
  • Monsieur Magique (Moussa Togola) utför en av sina trollkonster tillsammans med assistenten Michelle (Saga Axbrink).

"Ol'fars arv" bjöd på en klassisk arvstvist med mycket humor. Efter en något långsam start ökade tempot och komiken med den.

Annons

Ett år har gått sedan Ol'far gick bort och tiden går i sakta mak. Storbonden dog utan att efterlämna ett testamente och ingen vet vad som ska hända med gården. Änkan Augusta vill att allting ska vara som det alltid har varit. Sonen Manfred vill få sitt arv och komma i gång med livet. Husan Nanna försöker hålla dem båda på gott humör, men drömmer själv om att få arbeta i ett riktigt kök.

Plötsligt anländer Augustas syster Sibylla från Boston. Med sig har hon en magiker som kan tala med andar och han ska hjälpa familjen att leta rätt på arvet. Tror de i alla fall.

Första akten ritar upp spelplanen för pjäsen där karaktärerna och deras drömmar presenteras. I andra akten försöker de göra slag i saken, men det går inte som planerat. Det är då det börjar bli riktigt roligt. Tempot höjs hela tiden och komiken med den. Allt eftersom ansluter fler och fler av ensemblen och tar plats på scenen. Vild panik utbryter när en planerad seans inte går som den ska och det är en fröjd att betrakta alla skådespelare som levererar sin del i kaoset. I pjäsens lugnare partier kan det däremot gå lite långsamt emellanåt och skådespeleriet känns inte lika organiskt.

Däremot lyckas alla skådespelare strålande med sin mimik. Rickard Edbom som spelar prästen lyckas hela tiden locka till skratt, trots att han aldrig säger något. Ensemblen lyckas också ta plats på scenen och rör sig över hela ytan. Det ger pjäsen och agerandet en rörelse som gör att agerandet känns naturligt.

Andra akten hade gärna fått vara längre, eftersom det kändes lite snopet när pjäsen gick mot sitt slut. "Ol'fars arv" är dock en komedi med mycket charm. Alla karaktärer hade sin egen historia, oftast förtydligade med sångnummer som ackompanjerades av Emma Scherdin på piano. Att lyckas ge varje karaktär, i en ensemble på tolv personer, en egen del i den stora historien är skickligt utfört. Det gav också publiken något mer än bara goda skratt.

Mer läsning

Annons