Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars T går ut ur grottan

/
  • Tio år som Grottmannen - men nu är det slut. Den 9 och 10 oktober ger Lars T Johansson de sista föreställningarna i Sundsvall och sedan tre till i Örnsköldsvik och Härnösand.

Efter tio år och snart 333 föreställningar tar Lars T Johansson farväl av Grottmannen.
9, 10, 16, 17 och 25 oktober är de sista chanserna att se honom göra rekordmonologen.

Annons

När Lars T Johansson repeterade Grottmannen sa regissören Ville Virtanen: "Nu har du något att göra i ett par tre år".

– Jag tänkte själv att det var väl bra om den höll i en säsong, säger Lars T Johansson.

Tio år senare har 80 000 människor sett honom i rollen. 333 föreställningar ger honom dessutom skandinaviskt rekord; den andre svenske Grottmannen just nu, Robert Samuelsson, har bara gjort hälften så många.

Och det känns bra att ta farväl.

– Jag har haft vansinnigt roligt och jag har inte tröttnat. Men jag tycker att jag är för gammal med mina 61 år. 45-55 år är lagom. Och någon gång måste det ju vara slut, säger Lars T Johansson.

Trots alla gånger han upprepat samma text har det aldrig känts "är jag bara här" när han kommit till vissa hållpunkter, utan snarare "snart ska de få höra det här". Då har man både flyt och eget nöje.

– Det är en speciell form av inverterat skådespeleri också. Jag ska ju vara mig själv på scenen, om än med Rob Beckers tankar. Jag pratar om min faktiska fru och om mina vänner. En annan kille som gjorde den var trygg som skådespelare men orolig som privatperson. Han hade svårt att låta sig själv vara med på scenen. Och då funkar det inte.

Själv lät Lars T Johansson göra en egen översättning. Brasse Brännströms var för mycket Brasse, den finlandssvenska kändes inte rätt språkligt. Men när hans dotter gjorde det, mycket originaltroget, blev det så rätt att han knappt har ändrat något från premiären.

– Texten är så bra skriven så om jag ska ändra något måste jag ha på fötterna. Men en ändring gjorde jag tidigt. Jag tyckte att jag hade ett mer spännande badrum än Rob Becker. Med hans fick jag inte de garv jag ville ha.

Lars T Johansson tror knappast att han kommer att få vara med om något liknande igen.

– Ämnet manligt-kvinnligt är ju alltid aktuellt, men Rob Becker har fått till en sanslös tonträff, så att ingen känner sig utsatt utan alla kan skratta åt sina tillkortakommanden. Jag har också hört familjer där den faktiskt har bidragit till förbättringar. Man orkar ju inte gå runt och kallas Grottman och Jägare för jämnan, utan till slut måste man skärpa sig. Men det gäller ju att veta om sitt beteende.

Grottmannen spelas den 9 och 10 oktober i Skönsbergs Folkets Hus i Sundsvall, den 16 och 17 i Örnsköldsvik och, allra sist, den 25 i Härnösand - där också första föreställningen spelades.

Mer läsning

Annons