Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket musik i Timrås teaterhöst

/
  • Mattias Enn och Carina E Nilsson kommer till Timrå med en påminnelse om underhållningen på de stora Amerikabåtarna.
  • Ronny Eriksson och Benneth Fagerlund behandlar temat land och stad, rättvisor och orättvisor, på sitt eget sätt.

Landsbygd, nostalgi, intimt format - och musik. Det är några teman när Timrå Riksteaterförening bjuder in till höstsäsong.

Annons

En ärkekändis och flera återvändare. Blickar bakåt - men också framåt. Så ser Timrås teaterhöst ut i fem föreställningar (förutom medlemsupptakten) med start den 13 september. Då kommer förste återvändaren: berättaren Greger Ottosson från Västerbotten som nu presenterar Finn-Pål, södra lappmarkens störste nybyggare. Greger Ottosson är omtyckt i Timrå, och utanför staden är det självklart uppskattat med teman som berör landsbygden.

– Västerbottensteatern har ofta sådana pjäser, säger Riksteaterföreningens ordförande Gudrun Molander.

I "Oförhappandes" (2/10 i Söråker) tar Ronny Eriksson och musikern Benneth Fagerlund också upp temat stad mot landsbygd, rättvisor och orättvisor, i satir och humor, musik och prat. Gudrun Molander tror att det både är temat och Ronny Erikssons kändisskap som har gjort att biljetterna redan gått åt i mängder.

"Myggjagare och näbbstövlar" (10/10) söker sig tillbaka i tiden, till 50-, 60- och 70-talens musik och trender. Gunnar Viklund och Rock-Olga är på modet, liksom underkjolar och Dixiekola.

– Det är samma gäng som gav "Tag det rätta tag Cloetta". Människor tycker om att känna igen sig från då de var unga och den föreställningen passar bra att ha i Ljustorp, säger Gudrun Molander.

Mer musiknostalgi och ännu en återvändare blir det den 14/11 i "Svenska Amerikalinien". Estradören Mattias Enn har tidigare rest med program om bland andra Jules Sylvain och Zarah Leander. Nu minns han, tillsammans med musikern Carina E Nilsson, underhållningskulturen från den tid då man tog sig till Amerika per båt.

– Här provar vi att erbjuda buss från Vivsta till Västansjölokalen. I november kan det vara dåligt väglag och många vill kanske inte köra bil, säger Gudrun Molander.

I höst är alla inslag mer eller mindre musikföreställningar, och sådana brukar Timråpubliken gilla. De är också småskaliga med få personer på scenen.

– Vi har ingen teaterlokal som håller måttet för Riksteaterns stora produktioner och vi får välja efter det, säger Gudrun Molander.

Men i december är det slut med nostalgin. Då firar Norrdans Luciakväll med Timråborna och bjuder på sitt traditionella julgodis, de humoristiska småstyckena "Windows". Åtta dansare medverkar och unga går in gratis.

– Vi provar att ha den på fritidsgården Pangea i Tallnäs. Dit kommer ungdomarna ändå på lucia och då kan de bli bjudna på en halvtimmes dans, säger Gudrun Molander.

Läs mer om Timrå Riksteaterförening: Clowner i Ljustorp

Läs mer om riksteaterföreningar: Klyfta mellan stad och land

Mer läsning

Annons