Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket samtidssatir i årets Julfrossa

/
 • Daniel Adolphsson som Björn Ranelid i Julfrossans boktips.
 • Tv:s alla programledare fick sig några rejäla kängor i år. Ingmar Virta och Lars T Johansson gestaltade ett par av den lite mer taffliga sorten.
 • Gisela Nilsson som pysselhysterikern, som börjar redan i april med att förbereda julpysslet för att allt ska bli så geniunt som möjligt.
 • Stina Samson som en av Julfrossans alla programledare.
 • Lars T Johansson som en rätt desillusionerad tomte.
 • Lars T Johansson i en av årets sånginsatser.
 • Programledaren (Stina Samson) på jakt efter julens ikoner möter en missmodig jultomte (
 • För en riktig pysslare ska allt vara så hemgjort som möjligt. Skam den som inte själc odlar kryddorna till sin julsnaps, menar Gisela Nilsson.
 • Ingmar Virta och Lars T Johansson i sketchen
 • Stina Samson, Sofia Andersson och Gisela Nilsson som deckardrottningarna Liza Marklund, Åsa Larsson och Camilla Läckberg - trion som vet att brott lönar sig.
 • En återblick på kära gamla
 • Ingmar Virta som en synnerligen porträttlik Brasse Brännström har i bästa

Sveateatern
Julfrossa från Teater Västernorrland (lunchvarianten)
Regi: Fransesca Quartey
Texter: Ensemblen med flera
Medverkande: Lars T Johansson, Sofia Andersson, Ingmar Virta, Gisela Nilsson, Stina Samson, Daniel Adolfsson

Annons

Inte så mycket glitter och granar, men desto mer samtidssatir, står på årets julbord från Fransesca Quartey och Teater Västernorrland. Det vinner den på, och fyller dessutom en av teaterns äldsta uppgifter: att gissla makten, den regerande likaväl som allt annat vi låter hindra oss från att se klart och handla klokt.

Som vanligt spelas Julfrossan i en kortare lunch- och en längre kvällsvariant. Sketcher och sånger är ofta tillredda av ensemblens medlemmar som julklappar till publiken. Och visst finns här driften med julens egna överdrifter, som de desillusionerade tomtarna eller då Daniel Adolfssons självsäkra trikåtomte plattar till sina gubbrunda kolleger.

Det som var mindre väntat, men stannade kvar längre i tanken, var samtidssatiren. Som pepparkaksgubbars tankar om röda folkhem som förvandlats till blå bostadsrätter och en vårdapparat som mest vårdar sin ekonomi. Ett favoritdriftobjekt i år är tv:s klistriga, översvallande och överslätande programledarjargong. Här gottar man sig när fem (!) programledare får svårt att hantera julprofessorn som vägrar spela med i den ymniga svadan, och när ett par av den taffliga sorten måste hantera en fysiskt och verbalt alltför uppknäppt Björn Ranelid.

Ordhumorn flödar förstås, som hos deckardrottningarna Läckberg, Larsson och Marklund, som lever av mord och får kraft av likström. Ingmar Virta är imponerande lik Brasse Brännström när han i "Fem myror"- anda plockar fram fyra potentater där tre hör ihop och en ska bort. Och det mesta skådespeleriet serveras när Gisela Nilsson arbetar fram sin morgonrocksklädda, flugögda pysselhysteriker, som odlar råvaror i april för att pyssla så genuint som trenden kräver, men som likväl sitter ensam på julafton och fyllnar till på hemkryddad snaps. En individualistisk tid är ju utmärkt grogrund för julens stora spöke: ensamheten.

Skrattar gör man, men inte bara. Ett fint exemplen på humor med undertoner var Sofia Anderssons läsning av julevangeliet i en lokalpolitisk variant. Den tar avstamp i höstens kund-eller-medborgardebatt vad gäller den enskildes relation till de offentliga institutionerna. Hon låter Josef och Maria färdas till Birsta och få tillökning av en ny liten Ikea Family-medlem.

På ett plan är den en smårolig drift med konsumtionsjulen, eller med det som i insändarspalterna mest handlade om vilken benämning kommuninvånarna tror ska ge dem bäst service. Men här antyds också något beskare: en glidning av synen på den enskildas roll, från Människan med fullt värde och ansvar mot Konsumenten, blott en kugge i det storkapitalistiska systemet.

Det, om något, är allvarligt.

Tillägg: Julfrossan spelas närmast i dag 19.00, den 7, 8 och 9 december 12.00 och 19.00 samt den 10 december 19.00.

Annons