Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterhösten börjar knivigt och språkglatt - premiär på lördag för "Små äktenskapliga brott"

/
  • Åke Arvidsson och Malin Alm som Gilles och Lisa i

En svart komedi, en intrikat relationspjäs inleder Teater Västernorrlands höst.
På lördag står premiären av "Små äktenskapliga brott" på den nyrenoverade Konsertteaterns intima mellanscen.

Annons

Det lär ha varit i det egna vardagsrummet som olyckan skedde; fallet och huvudskadan som kostade författaren Gilles minnet. I alla fall enligt hans fru Lisa. Om hon nu är hans fru. Och om han nu är så minnesfattig som han påstår.

Gungflyet, spänningen i den rysansvärda situationen att en av två personer är helt nollställd (eller inte?) är spelplanen i "Små äktenskapliga brott". Författaren, fransmannen Eric-Emmanuel Schmitt, har skrivit ett tjugotal pjäser och gillar skruvade lägen.

– Han gör nästan alltid kluriga pjäser och han är dessutom utbildad filosof. Han ställer många frågor om verklighet och godhet på sin spets och det finns många oväntade vändningar, säger regissör Olle Pettersson, som har ett gott öga till Schmitt och själv har översatt tre av hans pjäser till svenska.

– I Frankrike finns seriösa boulevardteatrar, som spelar seriöst material men med folkligt tilltal. Sådana spelar gärna Schmitt, säger han.

I denna uppsättning befinner sig paret i en välbärgad, borgerlig salong, nätt krympbar för turnéändamål. Åke Arvidsson (Gilles) och Malin Alm (Lisa) har aldrig agerat tillsammans förr. Medan han tillhör Teater Västernorrlands fasta ensemble är hon frilans, bor i Stockholm och har tidigare bland annat arbetat på Stockholms Stadsteater, Uppsala stadsteater och Riksteatern. Hos Teater Västernorrland är det första engagemanget.

Men tågresor kan vara ett bra tillfälle att plugga text, och sådan finns det gott om i pjäsen, som i sin helhet är dialog.

– Där är Olle fenomenal att jobba med; han är språkmänniska ut i fingerspetsarna och har ju översatt pjäsen själv, säger Åke Arvidsson, som tycker att medan dagens teater gärna sysslar med formexperiment är detta snarare är teater från grunden: ett möte, en relation - och en rik text.

Malin Alm tycker att det blir en extra utmaning att situationen antyder en sorts dubbelspel.

– Det blir svårare att spela, för man får inte redovisa hur det egentligen är, säger hon.

"Små äktenskapliga brott" spelas i september huvudsakligen i Sundsvall och går mot slutet av månaden på turné i Västernorrland med avstickare till Västerbotten och Östersund. I november kommer den åter i Sundsvall.

I samband med premiären blir det också smygpremiär för nya Teatergrillen, restaurangen invid teaterhuset.

Läs om regissör och scenograf: Gamla vänner bakom Teater Västernorrlands höstpjäs

Mer läsning

Annons