Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teaterprojektet kommer att bli rejält dyrare

Sundsvalls kommun kan tvingas betala en flyttning av E4:an två gånger för att kunna bygga kultur- och teaterhuset.
Bedömare säger att det är ekonomiskt omöjligt.
Därför kan i stället hela teaterpojektet komma att flyttas närmare Navet.

För att ge plats åt kultur- och teaterhuset i Sundsvall med beräknad byggstart 2010 måste E4:an mellan Clas Olsson och Skepparplatsen flyttas ut mot vattnet innan dess.

Vägverket har nu gett besked om att detta är omöjligt eftersom de inte kan garantera en bra framkomlighet på E4:an. De vill i stället vänta med flytten till 2015, då nya E4-bron över Sundsvallsfjärden ska stå klar.

Problemet är den stora korsningen vid Skepparplatsen där det visat sig omöjligt att bygga en rondell med nuvarande trafikflöde.

Kommunen och Vägverket sitter nu i förhandlingar om att lösa detta. Vägverkets bud lyder i korthet:

"Gör först en provisorisk E4-flytt, sedan en permanent efter 2015".

Problemet är att prislappen kan skena iväg. När det pratades om enbart en flytt handlade det om ett projekt i storleksordningen 70-100 miljoner kronor.

Att flytta den två gånger skulle om inte fördubbla så åtminstone fördyra prislappen rejält.

Den tyngsta biten är bron över Selångersån. En ny bro kostar mellan 40 och 50 miljoner kronor.

Att först bygga en sådan bro 2010, sedan ytterligare en bro för samma prislapp fyra år senare bedömer alla som ekonomiskt och politiskt omöjligt.

Dessutom vill inte vägverket betala så mycket eftersom det här inte är ett nationellt problem utan ett lokalt dilemma för Sundsvalls kommun.

Därför kan kommunens politiker, om de inte vill vänta med teaterbygget till 2015, tvingas att flytta hela kultur- och teaterhuset närmare Navet.

Sådana diskussioner förs nu i en grupp med representanter från såväl kommunen som Vägverket. Om några veckor måste gruppen presentera ett färdigt förslag.

Bedömare säger dock till ST att en sådan flytt, om den blir omfattande, innebär ett fiasko för hela projektet eftersom den då inte längre binder ihop kultur- och teaterhuset, Kulturmagasinet och vattnet.

Det tänkta landmärket, som enligt planerna skulle synas från vattnet och från den kommande högbron över fjärden, har helt enkelt försvunnit in mot stan.