Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatertjejen som fastnade för politiken

23-åriga moderaten Elin Nilsson är en ung kvinna som törs sticka ut. Och som står upp för sina åsikter. Tio års teatererfarenhet är ett bra bagage hon bär med sig.
Under valkampanj i fjol hade hon en storbild på sig själv på bilen, satsade på hembesök och stod på Storgatan på onsdagar.

Det stack i ögonen i det andra politiska blocket.

– En äldre manlig politiker skrev på sin blogg att min valkampanj var för mycket. Att jag var för ung för politiken och borde skaffa mig livserfarenhet. Det skulle han aldrig ha gjort om jag var en ung man.

Samma politiker har lagt ut en tecknad nidbild på Elin Nilsson på sin blogg där hon står med megafon under rubriken våldtäktskultur.

– Jag tror han underskattar mig. Det rör mig inte att en gubbe gör så, men det blir problem om andra unga kvinnor väljer bort poltiken på grund av honom.

I det egna partiet säger hon sig ha blivit väldigt väl mottagen.

Elin Nilsson brinner för jämställdhetsfrågor. Hon fick tidigt upp ögonen för flick- och kvinnoförtryck eftersom hon var livlig och inte lika tyst som de andra flickorna i skolan. Nu arbetar hon för förändrade attityder till förskolelärare och undersköterskor och att det ska bli karriärtjänster även inom kvinnodominerade yrken.

– Jag höll på med teater i tio år och det var vad jag skulle ägna livet åt. Under tiden växte samhällsengagemanget. Jag vill tillföra politiken något, inte bara trycka på en knapp en gång i månaden, utan fylla en funktion.

Som 13-åring gick hon med i MUF. Beslutet fattades efter det som hon kallar en egen marknadsundersökning.

– Det blev det parti där man ser individen och tror på entreprenörskap.

Nu tror partiet så starkt på henne att hon tillsammans med 15 andra unga medlemmar som ses som framtida kommunalrådskandidater får en tvåårig intensivutbildning.

– Det betyder inte att jag kandiderar till posten nästa val, jag tänker satsa på riksdagen. Kommer jag in där tänker jag komma ihåg vilka jag företräder och vara i Sundsvall så mycket som möjligt.

Efter att ha varit politisk sekreterare och anordnare av universitetets arbetsmarknadsdagar har hon precis börjat ett nytt arbete som utbildningsansvarig inom ett internationellt företag.

Det politiska engagemanget tror hon kommer att vara hela livet, men inte som politiker hela tiden. Att sitta på kommunkontoret och bli ett med tjänstemännen lockar inte.

– Jag vill vara ute och träffa väljarna, på skolan, på jobben eller i hemmen. Under valkampanjen knackade jag 1 125 dörrar. Det lärde mig jättemycket och jag har i dag kontakt med väljare från 11 till 85 år. Jag bygger mitt engagemang på tillgänglighet.

Det innefattar i hennes fall både fysisk och digital närvaro.

Förutom jämställdhet är det skol- och småföretagarfrågor som hon är mest engagerad i.

Teaterintresset har Elin Nilsson kvar.

– Det är inte omöjligt att jag tar upp det igen, men nu går jag och ser på mycket teater. Jag tycker bäst om klassiska eller sagoinspirerade uppsättningar i modern tappning som lyfter någon aktuell fråga.

Elin Nilssons politiska uppdrag i dag:

Ledamot i Kommunstyrelsen

Ledamot i Kommunfullmäktige

Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden samt arbetsutskott

Ledamot i kommunförbundet Västernorrlands Skolpresidium

Ledamot i Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län

Ersättare i Krisledningsnämnden