Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teckna avtal

Kollektivavtal mellan arbetsgivar- och arbetstagarsidan har varit en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Avtalen har gjort att spelreglerna blir överskådliga och båda parter vet vad de har att förvänta sig och vilka regler som gäller.

Situationen i Fränsta där fackföreningen Unionen tagit ut flera av sina medarbetare på callcenterföretaget Focus CRS i strejk för rätten att få skriva tog i går en olycklig vändning. Focus CRS meddelade nämligen att företaget sannolikt avvecklar sin verksamhet i Fränsta som en följd av strejken. Det vore ett hårt slag mot en ort där det inte direkt kryllar av arbetstillfällen.

Men observera ordet sannolikt i meningen ovan. Man skulle kanske kunna hålla det för sannolikt att Focus CRS försöker få Unionen att rulla tillbaka strejken och sitt krav på ett kollektivavtal genom att hota med nedläggning.

Företagets argument för att inte teckna ett kollektivavtal är att en majoritet av de anställda inte vill det. Det är inte svårt att tänka sig att de anställda tvekar om att driva sina krav av rädsla för att bli av med jobben.

Det kloka vore för Focus CRS att teckna ett kollektivavtal i utbyte mot arbetsfred och förutsägbara spelregler.