Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik gör oss inte sjuka – spä inte på rädslan

Replik på "Vår närhet till teknik skadar oss både fysiskt och psykiskt", ST 27 maj.

Jag känner att det är viktigt att få en lite mer nyanserad bild av de påståenden som framförs. Faktum är att inom vetenskapen saknas evidens för att det skribenten påstår skulle ha någon förankring i verkligheten. Visst kan man då påstå att det mörkas och liknande, men evidens för att så sker saknas naturligtvis också.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att läkevetenskapen gjort enorma framsteg inom diagnostik och lätt tolkas som att sjukdomar och tillstånd vi i dag lyckas diagnostisera inte existerade tidigare. Så är självklart inte fallet, människor fick cancer långt innan det var en diagnos. Vi ska också akta oss för att blanda ihop korrelation och kausalitet, man behöver finna samband mellan saker för att hävda att det ena orsakar det andra. Fler drunkningsolyckor sker när flest glassar säljs på året, men glassförsäljningen orsakar inte drunkningar, då korrelation inte är kausalitet.

Läs också: Telekomindustrin kallar mig foliehatt men strålning från artificiella mikrovågor gör mig sjuk

Faktum är att skribentens påståenden är väldigt lätta att undersöka, då alla länder och regioner inte alls har samma tekniska utbyggnad. Det finns ingen data som pekar på att teknisk utbyggnad har med sådana diagnoser att göra. Teknik är inte farligt, och den teknik vi har i dag är säker, detta är känt sedan länge nu. Sådan rädsla spär också på inbillningssjukdomar så som elallergi, vilket är extra tragiskt. Information är bra och ska spridas, men då bör den baseras på kunskap och inte grundlösa påståenden.

David Björnfot

Styrelseledamot i föreningen

Vetenskap och Folkbildning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel