Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik och akvarell samsas bra i vården – konst har betydelse för sjuka

Det handlar om konst på en kliniskt vit vägg i Sollefteå sjukhus där jag låg inlagd en tid, det vardagliga ersatt av vårdrutiner, interiör i sjuksalar, korridorer.

Sjuksalen har två sängar med ett skynke mellan. En äldre man från Kramfors dold intill, några ord då och då bollas genom plastväven, det uppstår en sorts samförstånd. I blickfånget syns ett resultat av konstkonsulentens uppdrag att ”främja det konstpedagogiska arbetet inom sjukhuset”, en tavla, akvarell med ett mindre rödmålat hus, grusgång upp emot förstukvisten täckt av grästorvor.

Ödslighet bryter genom vattenfärgen.

Det hörs genom skynket att sänggrannen rör sig i sängen, ”vad tycks om tavlan där på väggen, med stugan”? Begrundar, granskar noggrant som läkaren ställer en diagnos; ”dom har inte tänt i spisen, det ryker inte....”

En dataskärm registrerar EKG dygnet runt på oss i sängarna, uppkopplade med små runda skivor fästa på kroppen med sladdar till en dosa man bär på vart man än rör sig.

EKG och akvarell i fokus på väggen. Innan sovdags ett öga på skärmen där liv pulserar i elektroniska vågor övervakat varje sekund från en terminal.

Vetenskap och konst, det ena utesluter inte det andra.

Sven Larsson