Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik som underlättar vardagen

/
  • Tobias Löfquist, Deuksoo Kim, Mikael Gulliksson och Oskar Edengréen försöker förstå hur människor tar till sig information. Bland annat handlar det om förpackningens grafiska utformning.
  • Per Mattson har tagit fram en elektronisk affisch för seende och synskadade. På affischen kombineras talande information med vanlig text och punktskrift.
  • Minnena, som också kan fungera som sensorer, laddas med information om produkten som sedan läggs in i papperet. Med tekniken är det till exempel möjligt att läsa av priset på varorna i matkorgen.
  • – Vi har redan tidningspapper, pappersförpackningar och hygienpapper. Det vi jobbar med nu är en hybrid, säger Mikael Gulliksson som leder projektet.
  • Johan Sidéns fuktmätare av papper kan användas till förpackningar och i väggar. Den är billig att tillverka och ska ha evig livslängd.

Tänk er att gå in i en mataffär, handla och betala utan att plocka upp varorna ur vagnen.
Eller få talande information från en pappersskärm.
Det är några av sakerna som forskarna i projektet Paper Four på Mittuniversitetet funderar på. Det handlar om att hitta nya användningsområden för papper.

Annons

– Vi talar om en fjärde generation av pappersanvändning. Vi har redan tidningspapper, pappersförpackningar och hygienpapper. Det vi jobbar med nu är en hybrid, säger Mikael Gulliksson som leder projektet.

Arbetsnamnet "papper som kommunicerar med datorer" leder till science fiction-tankar. Men tekniken finns redan. Att ladda papper med informationsbärande chip, minnen eller grafiska koder. Sen är det bara att läsa av informationen med mobiltelefonen eller annan läsare.

För några år sedan provade Aftonbladet med så kallade taggar. Med hjälp av en vanlig mobiltelefon fick läsaren mera information. Men försöket lades ned efter några månader. Allt för få var intresserade av att använda sig av tjänsten.

– Tekniken får inte vara för svår och människor måste känna att de har ett behov av informationen, säger Lowe Hedman som forskar om hur media utvecklas.

Så är det till exempel med den affisch som Paper Four-projektet tagit fram till en skola i Argentina. Skolan utbildar synskadade tolkar och översättare.

– Affischen går att använda av både seende och synskadade. De kan läsa texten på punkt-skrift och få talande information genom att trycka på bilderna, säger Per Mattson som arbetar med att utveckla tekniken inom projektet.

En del av tekniken vi talar om finns redan. I några av Tescos och Wall Marts testbutiker i USA läser en apparat automatiskt av koderna på varorna i kundkorgen. I Japan kan du använda mobiltelefonen för att läsa av koden till en konsertbiljett.

Forskarna Henrik Andersson och Johan Sidén arbetar med att utveckla elektroniken i ett laboratorium. Henrik övervakar en skrivare som trycker elektroniska minnen på papper. Minnena, som också kan fungera som sensorer, laddas sedan med information om produkten som läggs in i papperet.

Lite längre bort står Johan och testar en fuktmätare tillverkad enligt samma principer. Skillnaden är att minnet samlar in information om fukt. Mätaren kan användas exempelvis till förpackningar och i väggar. Den är billig att tillverka och ska ha evig livslängd.

Studenterna Tobias Löfquist och Oskar Edengréen studerar under ledning av den koreanske professor Deuksoo Kim hur människor tar till sig informationen på en förpackning. Ännu en ledtråd för att utforma förpackningar så att de blir mer användbara och säljer bättre.

Till sommaren ska hela forskargruppen gemensamt presentera prototypen till en ABC-bok. En bok där man till exempel kan höra sj-ljudet samtidigt som man läser ordet.

I grunden handlar det om att hitta nya produkter också för papper. Samtidigt måste de täcka ett behov, annars köper inte kunderna produkterna. Och många av produkterna underlättar vardagen för oss konsumenter.

Annons