Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikprojekt slår rekord: "Vi gör det här för att få tjejer att bli intresserade av teknik"

Västermalms gymnasium vill få fler tjejer intresserade av teknik.
Flit, ett projekt som leds av fem sistaårselever, hoppas bidra till det.
– Jag vet själv hur det var, att man kanske hellre valde ett gymnasieprogram där fler tjejer gick, säger Isa Kollberg.

Flit, flickor i teknik, är inne på sitt sjunde år totalt och fjärde som en del i tredjeårselevernas gymnasiearbete.

I år det fem tjejer från Teknikprogrammet som leder projektet och under lördagen samlades ett trettiotal tjejer ur årskurs åtta och nio för att få prova på olika aktiviteter inom det tekniska området. På söndagen träffas tjejerna igen för att få arbeta praktiskt under ledning av studenter från Mittuniversitetet.

– Vi gör det här för att få tjejer att bli intresserade av teknik. Inte bara vår utbildning utan teknik i stort, säger Carina Turton, lärare och tillsammans med Anne-Mi Liljestrand grundare av Flit.

Intresset från högstadieeleverna har varit stort.

– Vi har haft rekord i antal deltagaransökningar. Det var runt 60 sökande om att få komma hit i dag. Så eftersom att åttorna har en chans till har vi gett niorna förtur i år, tillägger hon.

Emmie Salomonsson är en av tjejerna som har Flit-projektet som sitt gymnasiearbete.

– Det är jättekul. Vi har föreläst på skolor och försökt att hitta sponsorer. Sedan ska vi skriva en rapport och hålla en presentation av arbetet inför de andra klasskamraterna, säger hon.

Isa Kollberg håller med, men menar samtidigt att det bitvis varit betungande.

– Vissa perioder har det varit stressigt, att inte få kontakt med företag och skolor. Men det är också en del av verkligheten.

Nu hoppas hon på en förändring. Att fler tjejer ska förstå tjusningen i teknik, men kanske framför allt att fler ska våga ta steget.

– Jag vet själv hur det var, att man kanske hellre valde ett gymnasieprogram där fler tjejer gick. Många är kanske lite osäkra, att de inte riktigt vet vad teknik är, säger hon.