Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniska treor i Böle

I flera veckor har eleverna forskat och förberett sig. I morgon bär det av till Härnösand där de ska visa sina konstruktioner.
– Vi har lärt oss väldigt mycket, säger Nora Winterstam.

Annons

First Lego League har arrangerats sedan 2007 i Härnösand och är först och främst en tävling för elever i årskurserna 4 till 9. Men det finns även en juniorsektion och där är eleverna med utom tävlan.

– Det handlar om att presentera det man konstruerat och alla som är med får medalj, förklarar Anna Croneström, lärare i klass 3B.

Tack vare ett bidrag från Skapande skola har tre treor på Böle skola fått möjlighet att delta. I år är temat naturkatastrofer och under närmare två månader har eleverna forskat och byggt på sina legomodeller som måste ha rörliga delar. Eleverna har jobbat i grupper och Anna Croneström förklarar att det har varit mycket lärorikt och de har tagit hjälp av varandra. En grupp valde att jobba med tornadon.

– Det är en stor virvel som ser ut som en elefantsnabel och förstör allt i sin väg, förklarar Hugo Andersson och slår på motorn till tornadomodellen.

Under fredagen tränade grupperna på sina presentationer och då testades även de tekniska detaljerna i modellerna. Just den tekniska biten har varit extra komplicerad och det faktum att det är tre kvinnliga lärare som klivit in i teknikvärlden är man lite extra stolt över.

– Vi tycker att det är lite kul att vi är tre tanter som nappat på det här, säger Anna Croneström.

Eleverna har utan tvekan tyckt att det varit roligt att arbeta med uppgifterna och de har lärt sig mycket. Det har också varit ett brett spektrum av ämnen som involverats i skolarbetet under forskningsveckorna. De små byggnadskonstruktörerna har likt tusenkonstnären Leonardo Da Vinci varit och klättrat på många av kunskapsträdets grenar.

I dag får det presentera sina verk och redan nu siktar många på nästa år.

– Flera har redan sagt att de vill vara med i den riktiga tävlingen, säger Anna Croneström.