Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temavecka med IT-fokus i Sundsvall: "Äldre ska våga använda datorer"

Get online week har kommit till Sundsvall. Evenemanget som anordnas över hela Europa är tänkt att lära ut och uppmuntra personer i olika åldrar och ursprung hur man tar del av det som finns på internet.

Annons

Erika Nyqvist, konsumentvägledare på Sundsvalls kommun, tycker att det är en demokratifråga att alla inte kan eller vågar ta del av det som finns på nätet.

– Det skapas allt fler digitala tjänster i dag och trots att många är uppkopplade till internet i Sverige så är det ändå många som står utanför. Det handlar om att öka deltagandet i den digitala verkligheten. Bland annat kan vi lära vi ut hur man laddar ner vissa saker och söker på tillgängliga tjänster, säger hon.

Läs också: Jättesatsningen på bredband – 230 miljoner kronor ska ge landsbygden blixtsurf

"Get Online Week" är en årligt återkommande temavecka i hela Europa. I Sverige anordnas det av Digidelnätverket som strävar efter att öka den digitala delaktigheten. I Sundsvall hålls en mängd olika aktiviteter på olika platser under veckan. På Kulturmagasinet fanns bland annat Landstinget Västernorrland och Din Tur på plats för att informera om tjänster på sina hemsidor. Seniornet i Sundsvall gav även ut information till besökare om sin verksamhet. Den ideella föreningen riktar sig till personer som är äldre än 55 år och som vill lära sig mer om IT.

– Det som förmodligen är det viktigaste är att bygga en rutin. Att även äldre ska våga använda datorer. Det finns de som jobbat med ett visst program på jobbet men sen blir det helt annorlunda när de sitter hemma, säger Kent Norén, Seniornet.

Läs också: Biblioteken har digital vecka – håller mässa på Kulturmagasinet

Kjell Mikael Eriksson, radioprofil och författare, befann sig även på mässan. Han har intresserat sig i frågan om digitalisering och de som inte använder internet och har gjort dokumentärfilmen "De bortkopplade" som handlar om just det.

– Det kan låta konstigt men det är nästan en miljon människor som inte har tillgång till nätet i Sverige. Det kan vara av olika orsaker, som att man inte kan eller inte vill, ålder och så vidare. Vi står i ett skifte att vi ska bli digitala och då måste alla kunna vara delaktiga, säger han.