Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temperaturen stiger

Om ett år kommer klimatfrågan att föra världens ledare till Köpenhamn. Klimatfrågan är global och att förutsättningarna måste vara så goda som möjligt för att nå någonvart.

Uppladdningen inför den uppgörelse som är tänkt att få Kyotoprotokollet att blekna i jämförelse är redan i full gång och temperaturen stiger. Både mötet i Poznan och EU:s toppmöte i Bryssel förra veckan är viktiga milstolpar på den allt annat än spikraka vägen mot Köpenhamn i december 2009. Det finns olyckskorpar som befarar att hela processen kommer att skjutas på framtiden, men sådana funderingar får nog anses vara spekulativa i överkant. Nu finns en förhandlingskarta och har EU visat att unionen menar allvar, även om rika länder alltid kan anklagas för att inte satsa tillräckligt.

För svensk del kommer ordförandeskapet i EU under halvåret som inleds i sommar att innebära en möjlighet att spela en nyckelroll i de internationella klimatförhandlingarna fram till Köpenhamnsmötet. Det var ingen slump att Kinas minister för klimatfrågor, Xie Zhenhua, besökte Sverige som enda land i Europa inför FN-mötet i Poznan. Att ministern dessutom har haft kontakter i Sverige under lång tid är knappast någon nackdel. Kina och USA är jättarna som omvärlden måste få att gå med på riktigt intensiva koldioxidbantningskurer.

Kina kommer inte att göra det om inte USA gör trovärdiga utfästelser. Vad USA med Barack Obama vill att Kina ska göra för att banta vet ingen i dagsläget. Kan Sverige i EU-kostymen bidra med att lösa ut några av knutarna i de relationerna kommer bidraget att vara nog så betydelsefullt som blågula utsläppsminskningar. Man kan räkna med att svenska ministrar och tjänstemän kommer att resa både västerut och österut i vår för att få ut maximalt av ordförandeskapet.

När miljöminister Andreas Carlgren träffade journalister i Stockholm på måndagen menade han att det är perspektivlöst att varna för att EU håller på att förlora ledartröjan i klimatarbetet, så som det har låtit i kritiken efter EU-toppmötet. Dels för att EU faktiskt precis fattat bindande beslut om utsläppsminskningar och förnybar energi, dels för att USA måste ta på sig en ledarroll för att förhandlingarna ska gå i lås. Kan inte Washington utmåla USA som en ledare som resten av världen ska följa efter kommer inte USA att agera kraftfullt, vad än presidenten i Vita huset heter.

Utmaningen det kommande året ligger i att få alla länder att dra åt samma håll och inse att ingen kan låta bli att ta ansvar i klimatfrågan. Trots kritiken för att inte göra nog var det just det som EU-länderna lyckades med på toppmötet i Bryssel.