Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tennisklubben bjuder flyktingarna på en upplevelse utöver det vanliga: "Det bästa som hänt"

De ville bjuda på en upplevelse som inte hör till de vanliga.
Då bjöd Sundsvalls Tennisklubb och Västernorrlands Idrottsförbund in flyktingar att prova på tennis.
– Det här är det bästa som jag varit med om hittills i Sverige, säger Alireza Askari.

De fick idén för ett bra tag sedan. Men en inspirationsföreläsning av Patrik Andersson, som är mannen bakom det somaliska bandylaget från Borlänge, fick Sundsvalls Tennisklubb att göra slag i saken och på måndagen drog ett integrationsprojekt för främst ensamkommande flyktingbarn i gång.

– Syftet är att ge dem en upplevelse som kan vara en del av vår vardag, men som troligen inte ingår i deras, säger tennisklubbens Urban Lundqvist.

När projektet skulle starta hörde Urban Lundqvist av sig och bjöd in alla, barn som vuxna till några tennistimmar.

Och han är nöjd med responsen. Under måndagen kom närmare 60 personer i åldrarna fyra till 60 år gamla till Baldershallen och provade på tennis.

– Vi visste inte vad vi kunde räkna med, men vi kände att vi kunde ta emot en hel del och det kunde inte ha börjat bättre än så här, säger han om starten.

För de allra flesta var det den första gången de över huvud taget höll i en racket.

– Det är första gången, jag förstår inte riktigt reglerna men det är jättekul. Jag kommer från Irak och har aldrig haft den här möjligheten förr, säger Nadjat Ali.

Hon är där med sin man och sin dotter. Dottern, Nada Ali, som är ungefär lika lång som tennisracketen är en av de som ser ut att ha roligast på plats. Bollen, racketen och Nada själv är ett och de är i en egen liten värld.

Även Alireza Askari från Afghanistan provade på sporten. Och hade minst sagt en bra början på veckan.

– Det här är det bästa som jag varit med om hittills i Sverige, säger Alireza Askari.

Nu återstår sju måndagar med tennis för barnen, ungdomarna och de vuxna. Men efter den åttonde måndagen behöver det inte vara slut.

– Vi får utvärdera med Idrottsförbundet och se hur det har gått och om det kan bli någon fortsättning, säger Urban Lindqvist.