Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teorier om mystiska milan i Oxsand

Den jättestora och välbevarade kolmilan i Oxsand i nordöstra Gnarp har i flera år gäckat markägande Sca, Mittuniversitet, forskare, ortsbor och dess upptäckare, Kalle Lindberg från Ragvaldsnäs.

Sca har, genom inte minst Kjell-Åke Hermansson och Jan Lövgren, engagerat sig om milan och även lagt ner cirka 60 000 kronor i arkeologiska och dendrokronologiska undersökningar samt pollenanalyser i närliggande myrars lager.

En dendrokronologisk undersökning innebär att man tittar på årsringar, förklarar Hermansson.

Vid en träff på Galtströms herrgård på fredagen kunde inte Hermansson, trots alla undersökningar, ge någon definitivt besked om varför milan, som är tio meter i diameter och nästan tre meter hög, lämnades. Inte heller om dess exakta ålder.

Hermansson skämdes inte alls för det:

Undersökningsarbetet har engagerat många och även lärt oss oerhört mycket.

En intressant teori, att de för Armsjömordet misstänkta och senare dömda hastigt fick lämna milan med dess kolarkoja för drygt 150 år sedan, är avskriven.

De två, Andersson och Höglund, kolade vid tiden för mordet på annat håll, säger Sven Norman, Gnarp, lokalhistoriker och naturskyddskunnig, som tillsammans med Kalle Lindberg lanserade mordkopplingsteorin.

Vad är då fastställt?

Att det kolades i området i slutet på 1800-talet, svarar Kjell-Åke Hermansson. Pollenanalyser i myrarna styrker det.

Att kolmilan lämnades övergiven har troligen skett vid förra sekelskiftet eller några år in på 1900-talet.

Förklaringen kan vara att efterfrågan på kol sjönk. I Galtström var masugnen stängd etappvis innan driften helt upphörde 1916. Många andra milor lämnades också i samma veva, konstaterar Hermansson.

Till och med stora mängder färdigt kol, fyller Sven Norman och Kalle Lindberg i och visar och berättar om betydande lämningar på marken strax norr om den aktuella milan.

Kalle Lindbergs säkra uppgift om att han 1947 sågade ner en rätt grov gran, som växt på själva milan, har också varit vägledande för teorin om att milan är från sekelskiftet. Granen kan ha växt fort på grund av att den fått rik växtnäring från milan.

Hermansson tillägger att kol, som lämnades i mila eller på mark, snabbt tog åt sig fukt och blev av dålig kvalitet.

En hel mila kunde snabbt bli sur.

Kolarkojan intill milan var byggd vägglös. I undersökningen om marken vid den har höga fosfathalter visats. Kolarna pinkade nära kojan.