Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terese valde att föda barn hemma

När tredje barnet skulle födas bestämde sig Terese Eidenmark, 22, för en hemförlossning. Något som vården avrådde ifrån och andra ställde sig frågande inför. Storasyskonen Elof och Lovis var med och fick se sin lillebror födas hemma i vardagsrummet.

Jag träffar familjen hemma i deras lägenhet på översta våningen i bostadsrätten i Matfors. Lovis 1,5 år och Elof snart tre, leker på golvet medan mamma Terese ammar lillebror. Han är en vecka gammal när vi träffas och har ännu inte hunnit få något namn. De två första barnen föddes på sjukhus, men den här gången ville Terese föda hemma.

– Jag känner mig så trygg i mig själv och med hur min kropp fungerar och i hur en förlossning ska gå till när den flyter på normalt. Då känns sjukhusets rutiner bara i vägen. För det är så mycket de ska ha gjort för att få ryggen fri och det känns i vägen.

– När jag berättade för barnmorskan så blev hon ju ganska överraskad. Hon frågade mig om jag verkligen står fast vid mitt beslut. Hon kontaktade läkarna som svarade att man är fri att föda vart man vill, men att de rekommenderar att föda på sjukhuset, säger hon.

Med vid förlossningen hade hon sin bästa väninna och doulan Knapp Britta Eriksson, som fungerade som stötteperson. Pappa Krister Dahlin tog hand om barnen, som också de var med i hemmet. Värkarna startade på morgonen och allt flöt på normalt. Klockan 17.17 den 17 januari kom så lillebror till världen, hemma i familjens vardagsrum.

– Många har frågat hur vi tänkte när vi hade barnen med eftersom det är ju en ganska intim händelse. Men de lekte och skojade runtomkring precis som vilken vanlig dag som helst, berättar Terese.

På sin blogg har Terese beskrivit hela förlossningen och många har ställt frågor till henne kring hur det var att föda hemma.

– Vi gick inte ut med att vi skulle föda hemma innan förlossningen just för att jag inte skulle behöva försvara vårt beslut. Men det har varit mycket positivt, mer än vad jag hade väntat mig.

Var du aldrig orolig för att något skulle kunna gå fel?

– Att sitta och fundera på "tänk om", det är ingenting för mig. Det är klart att det ska gå bra, jag kan inte förutsätta något annat, säger hon bestämt.

Terese läser till sjuksköterska på Mittuniversitetet med målet att bli barnmorska så småningom. Hon tror att erfarenheten av att föda hemma kommer till nytta i yrket.

– Jag är för större valfrihet. Det behöver inte vara hemförlossningar men kanske barnmorskeledda enheter eller en annan variant än den strikta sjukhusförlossningen. Man frångår mycket det som är normalt eller det som är naturligt för kroppen just för att det är så strikta rutiner och att allt ska gå enligt skolboken. Men kroppen är ingen skolbok, den vill göra som den vill, säger hon.

Kommer du att föda hemma igen?

– Blir det fler barn och graviditeten är normal och det förväntas en normal förlossning då kommer vi att vara hemma igen.