Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terror bekämpas inte bäst med inskränkt demokrati

Annons

Terrorbrotten i Paris och på andra ställen har ett övergripande syfte: Att inskränka våra medborgerliga fri- och rättigheter. Responsen har i högtidstalen alltid varit att vi står upp för friheten och våra demokratiska ideal. I verkligheten är situationen en annan; Sverige och andra EU-länder genomför snabba och ofta dåligt förankrade inskränkningar av just den frihet vi säger oss värna.

Nu vill Moderaterna göra upp med Socialdemokraterna om att ge polisen ökade möjligheter när det gäller signalspaning och hemlig dataavläsning. Förslaget rimmar väl med inrikesminister Anders Ygemans utspel det senaste året, om registrering av svenskars resor, om att lagra epostmeddelanden och att ge säkerhetspolisen ökad kontroll över medborgares uttryck.

Vi lever i ett Sverige som klär sig i allt hårdare rustning medan vårt inre urholkas och vår kultur och identitet skadas och försvagas. Är detta en ostoppbar utveckling? Och är verkligen inskränkta friheter den bästa vägen att upprätthålla vår säkerhet?

Vi menar att det finns en väg som skyddar oss fysiskt utan att tvinga den som värnar sin integritet att röra sig mot de dunklaste hörnen för att komma undan myndigheternas granskning. Lösningen heter insyn och redogörelse.

När myndigheter och företag kontrollerar information om människor så innebär det ett maktövertag. Men, när de åläggs att redogöra för sina aktiviteter så tvingar ljuset dem att agera med måtta. När exempelvis polisen eller Socialstyrelsen vet att deras handlingar kommer granskas så använder de sina verktyg med större återhållsamhet och mer förnuft.

Invändningen mot att kräva redovisning av övervakning är att det försvårar viktigt brottsbekämpande arbete. Därför måste vi godta en tidsfördröjning i redovisningen. Vi medborgare behöver inte ha tillgång till polisens handlingslogg samtidigt som den skapas, återrapporteringen kan ske efter ett par veckor, månader eller, i fall där misstanke om riktigt grova brott föreligger, efter avslutad utredning. Då kan polisen arbeta ostört och utan insyn men med vetskapen att deras handlingar kommer granskas och att eventuellt missbruk beivras.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra anger korrekt att "för att kunna ha ett öppet samhälle så måste vi ta krafttag mot terrorister och förberedelse till terrorism." Men för att undvika att dessa krafttag skadar medborgare och isolerar oss från varandra - vilket ger terrorn grogrund - så behövs en medborgerlig kontroll.

Regeringen har nu ett ansvar att skydda både medborgare och demokrati. När inrikesminister Ygeman snart föreslår att ge polisväsendet ökad kontroll över svenskars liv i syfte att skydda oss, har vi rätt att rikta strålkastarljuset tillbaka och granska vad detta skydd faktiskt leder till. Formulera det som en enkel princip, att för varje ny befogenhet att övervaka medborgarna genom politiska beslut, ska vi ge oss själva utökad kontroll av hur övervakningen sker.

Rikard Linde

Programchef Digitala samhället Tankesmedjan Fores – forum för reformer och entreprenörskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel