Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorister dödade minst 80 i Bombay

Minst 80 människor dödades och över 250 skadades när terrorister slog till i den indiska jättestaden Bombay på onsdagskvällen.
Terroristerna angrep minst sju platser, bland annat flera lyxhotell och centrala Bombays största järnvägsstation.

En polistalesman sade till Reuters att många av dem som förts till sjukhus hade så svåra skador att dödssiffran säkert skulle stiga ytterligare.

Attackerna skedde i Bombays centrala turist- och affärsområden inom ett förhållandevis begränsat område. Delstaten Maharashtras polischef sade att angriparna hade skjutit urskillningslöst med automatvapen och kastat handgranater. Någon timme efter det att attackerna hade börjat uppgavs terrorister ha förskansat sig på flera platser, bland annat i hotellet Taj Mahal, ett av Indiens mest kända och anrika lyxhotell.

Ett vittne sade till nyhetsbyrån Reuters att terroristerna hade letat efter turister med brittiska eller amerikanska pass. Tv-stationen CNN/IBN rapporterade att ett antal västerlänningar hölls som gisslan på Taj Mahal Hotel.

Tv-bilder visade hur entréplanen på både Taj Mahal Hotel och lyxhotellet Oberoi stod i lågor. Maharashtras regeringschef sade att kommandoinsatser pågick vid båda hotellen och att läget var mycket allvarligt.

Även den populära turistrestaurangen Café Leopold vid stadsdelen Colabas största gata ska ha angripits, liksom flera sjukhus och järnvägsstationer. Flera män ska ha skjutit vilt omkring sig bland resenärerna på den stora Chhatrapati Shivaji-stationen, tidigare Victoria Terminus, mitt i centrala turist- och affärsdistriktet.

En av de turister som blev vittne till attentatet mot Taj Mahal Hotel sade att terroristerna var unga män i 20–25-årsåldern.

Reutersreportern Sourav Mishra skadades vid attacken mot Café Leopold och fördes till sjukhus.

– Jag hörde skottlossning vid halv tiotiden. Jag var där med vänner. Någonting träffade mig. Jag sprang i väg och ramlade omkull på gatan. Sedan var det någon som tog hand om mig.

Indien har drabbats av en lång rad terrorattentat på senare år. De flesta har skyllts på militanta islamister, men även hinduiska extremister har gripits som misstänkta för en del attacker.

Svenska ambassaden i New Delhi håller enligt UD på att ta reda om några svenskar drabbats av attentaten.