Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrormisstänkte Sundsvallspolitikern Villaverde: "Han mår efter omständigheterna bra"

Den terrormisstänkte Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP), som sitter frihetsberövad i Peru, mår efter omständigheterna bra.
Det berättar Jon Karlfeldt i Miljöpartiets partistyrelse, som samtidigt väntar på besked om hur lång tid den här processen kan ta.

Annons

52-årige Angel Villaverde greps på flygplatsen i Lima under julhelgen och är enligt poliskällor som citerats av nyhetsbyrån AFP misstänkt för terrorbrott. Villaverde har tidigare varit politiskt aktiv i Peru där han ska ha försökt organisera de fattiga folken i bergen, men han flydde landet 1995 sedan han blivit stämplad som terrorist.

Villaverde återvände nu till Peru för att besöka sin sjuka mamma. Han hade före resan kontaktat advokat för att vara säker på att han inte längre var efterlyst och fått besked att så inte var fallet.

– Det tråkiga är att det inte händer så jättemycket. Det är fortfarande så att de (läs familjen) går och väntar på besked om hur lång tid processen kan väntas ta, men de har inte fått några såna besked. Och Angel sitter i vad som på svenska närmast får kallas ett häkte, säger Jon Karlfeldt.

Angel Villaverde har fått besök av både sin hustru och en advokat. Vidare jobbar UD och svenska konsulatet på plats med fallet.

– Det här är en väldigt otrevlig historia på alla sätt. Vi känner inte Angel på något annat sätt än som en hängiven och jättebra medarbetare som gjort massor av bra saker i partiet och för sin hemstad. Det är förstås jättejobbigt för hans familj att han är borta på det här sättet, säger Jon Karlfeldt.

Hur mår han?

– Han mår efter omständigheterna bra, men det är klart att det är en påfrestning för honom också, säger Jon Karlfeldt.

På grund av det ovissa läget är det enligt Karlfeldt osäkert hur länge hans fru kommer att stanna kvar i Peru.

– Från partiets sida så tänker vi framför allt på Angel själv och hans familj. Vi hoppas att det här ska lösa sig så snart som möjligt och vi gör vad vi kan för att hjälpa familjen, säger Jon Karlfeldt.

Angel Villaverde sitter i Sundsvalls kommunfullmäktige och är även ersättare i Kommunstyrelsen. Villaverde är vidare gruppledare för MP:s kommunfullmäktigegrupp samt språkrör för Miljöpartiet Västernorrland.