Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorn ger övervakningskameror

En av mina första ledare i Dagbladet handlade 1993 om övervakningssamhället på ett tema som gick på tvärs emot den tongivande debatt, som då som nu handlade om att skydda den personliga integriteten.

Jag fick hård kritik från Datainspektionen. De gjorde det visserligen väldigt oproffsigt på temat det susar i säven. Men i grunden hade de faktiskt rätt. Jag kunde helt enkelt inte föreställa mig hur internet och de sociala medierna skulle förändra världen. Det visste förstås inte de heller. Men de visste mycket mer om vad som var på gång. Det är en sak att känna sig oskyldig och mena att den som är oskyldig inget har att frukta, och att uppleva hur vi i dag är närmast fullständigt övervakade. Inte fullt lika mycket av storebror staten som av de stora telekomföretagen.

Redan den som bär en mobiltelefon med sig överallt är totalt kontrollerad. Och de företag som har den kunskapen gör sitt bästa för att slå mynt av den. Vi behöver skyddas från både dessa affärsintressen och från våra myndigheter som självklart också använder den teknik som finns i dag för att öka informationen kring både brottsbekämpning och främmande makts aktiviteter.

Tekniken har skapat förmågor som helt enkelt måste regleras till den enskildes skydd eftersom tillgänglig teknik - hur farlig eller säker den än är - med nästan hundraprocentig säkerhet kommer att användas. Därför gäller det all denna teknik.

När jag häromveckan läste en debattartikel i SvD av musikern Björn Ulvaeus (29 mars), så känns det ändå som jag kommer tillbaka till mina egna tankar från 1993. Han menar att kampen mot terrorismen kräver både fler övervakningskameror och ett bättre europeiskt samarbete för säkerhetstjänsterna.

När det gäller övervakningskamerorna har jag inget att invända. Jag tror att vi redan hade varit där om självmordsbombaren på Drottninggatan hade tagit fler med sig i döden 2010. Jag kan inte se annat än att vi snarast bör inleda en sådan utbyggnad i storstäderna. Så farliga är terrornätverken i dag. Kan de inte förhindra terrordåden så kan de i alla fall underlätta att spåra brottslingarna.

Vad gäller säkerhetspolisens samarbete över gränserna bör man också göra mer. Men man måste samtidigt ha regler som gör att de inte obehindrat kan göra vad de vill. Vi ska kunna lita på polisen. Men också där kan rötägg nästla sig in. Det ska inte vara lätt för dem att frångå de regler vi demokratiskt sätter upp. Börja med övervakningskamerorna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel