Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorn i Paris: I natt är vi alla fransmän

Vid midnatt införde Frankrike undantagslagar efter vad som ser ut att bli ett av de mest allvarliga terrordåden i Europa efter andra världskriget. I ett tal till nationen framförde en påtagligt skakad president Francois Hollande ett sammanbitet budskap om att Frankrikes gränser stängs och att alla resurser sätts in på att få tag på de som under fredagskvällen genomförde flera synkroniserade terrordåd. Terrordåd med skjutningar, explosioner och gisslantaganden där antalet döda bara stiger och detaljerna blir bara allt mer skakande och grymma.

Läs mer: Följ det senaste från terrordåden i Paris

Målen var väl utvalda som ställen där människor möts i fredagsumgänget; en bar, restauranger, en konsertlokal och en fotbollsmatch. Terrordådet som nu skakar om hela världen är långt blodigare, mer utstuderade och bättre koordinerat än massakern på Charlie Hebdo. Parisborna uppmanas att hålla sig inne medan fransk polis och militär försöker få situationen under kontroll.

Världsledare var snabbt ute med sina kondoleanser och sitt stöd:

– Vi ska göra vad vi kan för att tillsammans med det franska folket och världens länder för att ställa de skyldiga inför rätta, sade USA:s president Barack Obama i ett TV-framträdande och fortsatte:

– De kommande dagarna kommer vi att få veta mer vad som har hänt, jag vill inte spekulera just nu vem som är ansvarig när skeendena är pågående.

Statsminister Stefan Löfven lämnade via Regeringens hemsida en kommentar:

– Med chock och sorg mottar vi rapporterna från Paris och följer utvecklingen minut för minut. Jag tänker på och känner starkt med offren, deras anhöriga och det franska folket. Vi står enade med Frankrike i denna mörka stund.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker twittrade:

– Jag är djupt chockad över händelserna i Paris. Vi står vid sidan med det franska folket.

Även om det i skrivande stund är för tidigt att peka ut någon ansvarig så har Frankrike drabbats av jihadisters terrordåd förut. Och som terrorexperten Magnus Ranstorp påpekar på twitter så avvärjer Frankrike nya terrorplaner varje vecka, vilket säger något om hotbilden. Omkring 1500 fransmän har tidigare också anslutit sig till IS.

Läs mer: Så krigar svenska jihadister på Facebook

Redan efter Charlie Hebdo-massakern togs initiativ att skärpa terrorlagstiftning i både Frankrike och EU. Till exempel lär anhängarna av ett mer utbyggt PNR, passagerardata, i EU få det lättare att få igenom lagstiftningen. Frankrike genomförde en lagstiftning i våras som gjorde gav myndigheterna större befogenheter att övervaka internet.

Reaktionen från Frankrike kommer också att bli stark, både i landet och om det visar sig vara IS så kommer det med stor sannolikhet ett franskt svar i Mellanöstern. Synen på gränser och flyktingkrisen kan också komma att påverkas av det som nu sker, vilket gör att nattens händelser kan få svåröverblickbara konsekvenser. Det är alltså kalla vindar som blåser i Europa när vintern 2015 är på väg.

För svensk del finns det några omedelbara reflektioner att göra. Det första är att Sverige idag är bättre rustat än för några år sedan att hantera en liknande kris. Lagstiftning har kommit på plats som gör att militär och polis kan samverka samt att ÖB och Rikspolischef fått ordning på samarbetet mellan varandra.

Den andra slutsatsen är att public service är i kris. Först 00:35 satte SVT in ett extra Rapport istället för att likt TV4 bryta tablån tidigare. Det var dessutom långt efter kvällstidningarnas livesändningar. SVT och SR har nyckelfunktioner i svensk beredskapskommunikation, fredagen kan inte ses som något annat än som ett haveri där MSB:s generaldirektör och kulturminister Alice Bah Kunke omedelbart behöver kalla till sig VD:arna för public servicebolagen för att höra vilka åtgärder de vidtar snarast för att kunna hantera sin beredskapsroll.

Scenerna som utspelar sig i Paris i skrivande stund kommer att bli ett djupt sår för hela Europa. I en orolig tid kan terrorn få förödande konsekvenser, därför är det värt att upprepa Jens Stoltenbergs ord efter Utöya ännu en gång:

Vi är fortfarande skakade av det som drabbat oss, men vi ger aldrig upp våra värderingar.

Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet, men aldrig naivitet.

I natt är vi alla fransmän och sörjer med våra systrar och bröder i Paris. I morgon fortsätter vi med mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet, men aldrig naivitet.