Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorstrider i Bombay avslutade

De var bara ungefär tio stycken, männen som höll mångmiljonstaden Bombay i skräck i flera dygn. Men de var bättre förberedda än någon anat.
På lördagen sattes en slags punkt för dramat, när jättehotellet Taj Mahal förklarades vara säkrat.

– Alla stridshandlingar är slut och de tre sista terroristerna i Taj Mahal Hotel är döda, uppgav polismästaren Hassan Gafoor natten till lördagen svensk tid, två och ett halvt dygn efter det första anfallet i onsdags.

– Vi söker nu igenom vartenda rum i hotellet för att förvissa oss om att det är säkert, sade chefen för Indiens nationella säkerhetsstyrka J K Dutt.

Det historiska lyxhotellet blev den sista skådeplatsen för striderna, som inleddes med att grupper av unga män gick till angrepp mot en rad mål runtom i Indiens ekonomiska huvudstad.

Antalet döda lär sluta en bit över 200 när alla delar av de drabbade byggnaderna gåtts igenom. Indiska myndigheter bekräftade på lördagen 195 döda. Om terroristerna ingår i den siffran är oklart.

Antalet skadade är kring 300, medan ytterligare flera hundra som hamnade i händelsernas centrum klarat sig undan med blotta förskräckelsen.

Indiska myndigheter uppger antalet gärningsmän till mellan 10 och 20. Hur en så liten grupp så unga personer kunde genomföra ett så utdraget blodbad, som pågick flera dygn i flera av Bombays stadsdelar, är något av ett mysterium – särskilt som de bara hade handeldvapen, alltså inga tyngre vapen, samt granater och liknande med sig.

Men förberedelserna verkar ha varit både mer långdragna och mer påkostade än vad som framkommit under dramats första dygn.

Enligt indiska medier kom nio av de unga männen till Bombay för flera månader sedan. De hyrde en lägenhet i Calabaområdet, centralt i Bombay och nära målen för de kommande anfallen, och uppges ha framställt sig som studenter.

Några av gärningsmännen ska också i god tid ha tagit in på Taj Mahal-hotellet. Rummen på lyxanläggningen kostar tusentals kronor natten, så gruppen verkar inte ha saknat ekonomiska resurser.

Indiska företrädare, däribland premiärminister Manmohan Singh och utrikesminister Pranab Mukherjee, har mer eller mindre öppet sagt att många av gärningsmännen kom från Pakistan, Indiens gamla ärkefiende.

På lördagen höll Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi en presskonferens där han lovade att hans land hjälper till om spåren leder dit.

– Om någon grupp är inblandad i denna fruktansvärda handling kommer Pakistans regering att agera, sade han efter ett krismöte i Islamabad.

Qureshi underströk att Indien inte utpekat Pakistan som land.

– De misstänker grupper som kan ha närvaro här. . . Vi är en ansvarsfull nation och en ansvarsfull granne.

Ett tidigare erbjudande om att skicka en av Pakistans högst uppsatta säkerhetschefer till Bombay för att delta i utredningen har dock strukits.