Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Testar ny bostad och livsstil varje månad – nu är Tove och Thomas halvvägs in i experimentet

I början av året var det bestämt – de skulle göra 2016 till ett experiment. Sedan dess har Tove Gulliksson och Thomas Melin testat olika livsstilar och nu har halva experimentet gått. "Det förvånar mig att det har blivit vardag så fort som det faktiskt blivit," säger Tove.

Läs också texten inför experimentet: De gör 2016 till ett experiment – provar ny livsstil varje månad

När vi träffar Thomas och Tove så mellanlandar de i Sundsvall innan det bär av till nästa boende. De har precis kommit från en liten stuga i Undersåker där de tog hand om en hund, grisar och höns. Nu flyttar de till en stuga i Piteå som är utan både el och varmvatten.

– Juli månad har haft temat "enkelt boende". Under augusti ska vi resa runt i Sverige med bil för att besöka några spännande ställen som vi inte än bott på, säger Tove Gulliksson.

Läs också: Röda stugor med vita knutar – här är fritidshusen som går hem på Hemnet

Levnadsexperimentet väcktes till liv i samband med en planerad jordenruntresa. Mitt i planerna ändrade Tove och Thomas bana och frågade sig själva: Var det verkligen detta de ville? Svaret blev nej och i stället började levnadsexperimentet växa fram.

De tog ledigt från sina jobb och bestämde sig för att varje månad under 2016 byta bostad och till viss del även livsstil.

– Syftet för oss är att leta efter vad som är ett hållbart leverne, säger Tove och Thomas fyller i.

– Precis, ett hållbart leverne både för oss och för planeten.

Nu har ett halvår gått av experimentet och hittills har de provat på sex stycken olika levnadssätt. Första månaden spenderade de på resande fot genom Europa, med endast en ryggsäck var med saker.

– Minimalism är något vi har tagit med oss under hela det här experimentet. I stället för att packa resväskan full så tog vi ryggsäckar som handbagage. Och det är väldigt skönt att veta det, att veta att vi faktiskt klarar oss med mindre, säger Thomas.

Senaste månaden har paret bland annat tagit hand om djur, tre grisar, några höns och en hund. Och livet på som djurbonde hade både sina för- och nackdelar.

– Vi plockar hela tiden med oss positiva erfarenheter som vi säkert vill fortsätta med även efter det här experimentet är slut, bland annat skulle det vara trevligt att ha egna höns, säger Tove och Thomas fortsätter:

– Men det var lite ovant med att kliva upp så tidigt som vi gjorde under tiden med djuren. Det var inte ovanligt att vi blev väckta vid fem av hunden, skrattar han.

Grunden till varför de två gör det här är att de länge har funderat på hur de vill leva. Men också hur livet blir efter att man hoppat av det så kallade "hamsterhjulet" – ett liv utan fast boende och utan fast inkomst.

– Det förvånar mig att det har blivit vardag så fort som det faktiskt blivit. Trots att vi har bytt boende varje månad och provat på saker som för oss är nya så blir det vardag av det ganska precis direkt, säger Tove.

Har det första halvåret varit som ni föreställt er?

– Jag var lite rädd för det här experimentet i början. För tänkte jag att man måste ha ett hus, man måste ha jobb och man måste ha det där hamsterhjulet som bara snurrar på. Men det går bra att leva lite annorlunda också. Och kanske är det så här vi ska fortsätta leva – byta boende lite då och då, det vet vi ju inte än, säger Thomas.

Vad händer nu i höst och fram till att experimentet tar slut?

– Vad som händer i höst är fortfarande lite oklart. Vad vi vet är att nästa steg blir en roadtrip genom Sverige där vi ska försöka besöka alla spännande platser vi inte hunnit bott på än. Exempel har vi kollat på ekobyar, naturhus och jordskepp. Jordskepp är en bostad som byggs av jord och skräp i princip, väldigt spännande, säger Tove och fortsätter:

– Men utöver det är planen än rätt luddig. Vi tänker oss att vi hittar något på vägen som får bli vårt nästa steg.