Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Textil ur bild

TEXTIL/FOTO
Sveriges konstförenigar/Bildens hus: textil konst; till 10 december.
Bildens hus: Poebda – sovjetiska krigsbilder; till 10 december.

Bildens hus i Sundsvall gör ett avsteg från fotomuseets bildtradition och visar textil konst från Sveriges konstföreningar. Avsteget är dock inte så stort: många av verken har ursprung i fotografi. Som det dominerande, Fredrik Lindqvists "Ozzy Osbourne". Ett familjefoto förvandlat till linoleumsnitt på textil.
Det är en idérik samling konst, välgjort konsthantverk förvandlat till konst. Här finns en bikini i rött med applikationer, små påsar hopflätade till lampor, antydningar till trasmattor att dekorera en vägg med. Mycket är brokigt, färgrikt, fantasifuilt och långt från de bruksföremål textil konst annars är. Som en liten bokhylla som innehåller inte böcker utan ihopbundna textilstycken.
Det är bara att gå runt, titta och ibland förundras över vad textil kan bli.
Men här finns också foto. Till en början en liten utställning bilder från det forna Sovjtunionen och andra världskriget. Mycket realistiska, ett slags dokumentation av Röda arméns strider mot Tyskland, i Stalingrad, Minsk, Berlin och andra platser. Utställningen kallas "Poebda", kanske en tanke: krigsfoto som propaganda. Men det är litet för intröngande, en alltför realistisk skildring av kriget för att bli heroisk.
Till det kommer en utställning av Hans Hammarskilölds bilder från London 1955; mer om den senare.