Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Textilens mosaik

Konstrecension
Quilt x 4
Ingegerd Bergqvist, Inger Skoog, Ann-May Sundström och Inger Wiklund
5 december 2015 - 13 januari 2016
Matfors bibliotek

Annons

Lapptäckesteknik eller quilt är ett gammalt hantverk. I dag är det kanske mer utövat i exempelvis USA än i Sverige, men även här ser man det alltmer. Förutom färg- och formglädjen ger det ju varma och sköna täcken, kuddar och överkast, stadiga väskor och robusta dukar, väggbonader och löpare.

När jag ser utställningen tycks quilten vara textilens motsvarighet till mosaiken - en geometrisk konst som med oändliga variationsmöjligheter sammanfogar kvadrater, trianglar, romber och andra rätlinjiga figurer och uppnår dels effekter av figurernas samspel, dels av det mönster som de enskilda tygbitarna har.

Ett exempel är det rara och roliga barntäcket som Sy tillsammans-projektet har gjort, med infällda bilder av olika djur mitt i mönstret. Med quilt, broderi och applikation i samspel har Ann-May Sundström skapat en sagoboksvacker och idyllisk väggprydnad av hus i olika modeller, med detaljer som tegelpannor, blomrabatter och fåglar som flyger.

Med tanke på årstiden tycks det röda och julgranna dominera. Juligare än Inger Wiklunds stora pläd i rätt grönt och snövitt, där julstjärnor och hjärtan går igen i mönsterfantasierna, kan det knappast bli. Julstjärnan finns också i Ann-May Sundströms barntäcke i mörkrött och guld, mer sobra julfärger.

Hennes är också det stora överkastet i blått, där man får känslan av att gå från natt till dag när man blickar från fotändan och uppåt, Här får de små kvadraterna rollerna av pixlar, där det sammanlagda resultatet ljusnar gradvis. Men stram gråskala kan också erbjuda vackra mönster och stor variation. En väggbonad av Inger Sandberg lyfter ut mönstrade rutor ur ytan genom att lägga svarta rutor bakom dem - ett sätt att skapa djupseende.

Quilt associerar till hemtrevnad, till en ombonad omgivning där färg- och formintryck och bildupplevelser är en del av vardagen. Och så är det förstås ett gott återbruk av tyger också.