Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"The revenant" trefaldigt prisad

Dramat "The revenant" gick stärkt ur Golden Globe-galan med tre prestigefyllda priser.
Även "The martian" belönades stort. Svenska Alicia Vikander vann inte något av de två pris hon var nominerad till.

Annons

I "The revenant" spelar Leonardo DiCaprio en man som är ute efter hämnd i 1820-talets amerikanska vildmarker. DiCaprio fick pris för bästa manliga huvudroll i ett drama, mexikanen Aljeandro Iñárritu tog hem regipriset och filmen utsågs till bästa drama.

Prisregnet kan ge en fingervisning om vart statyetterna går när Oscarsgalan avgörs om drygt en månad.

Ridley Scotts rymdäventyr "The Martian" hyllades som bästa film i kategorin musikal/komedi och Matt Damon blev bästa manliga huvudrollsinnehavare.

Däremot blev förhandsfavoriten "Carol" helt utan pris.

Även Alicia Vikander fick gå hem tomhänt, efter att ha varit nominerad i två kategorier (bästa kvinnliga biroll för insatsen i filmen "Ex machina" och bästa kvinnliga huvudroll i ett drama för "The danish girl").

Men själva nomineringarna är i sig en fjäder i hatten för den nya svenska stjärnan, som väckte uppståndelse på röda mattan i en vit Louis Vuitton-klänning, ärmlös med bar rygg.

Bland övriga pristagare kan bland annat nämnas Sylvester Stallone som tog hem en Golden Globe för bästa manliga biroll för insatsen i filmen "Creed". I tv-kategorierna fick "Mr Robot", där svenske Martin Wallström spelar, pris som bästa dramaserie. Lady Gaga utsågs till bästa kvinnliga skådespelare i en miniserie/tv-film för "American horror story".

Den stjärnspäckade tillställningen leddes av komikern Ricky Gervais vars vassa tunga inte skonade någon, allra minst Sean Penn, vars intervju med den mexikanske knarkkungen Joaquín Guzmán var det stora samtalsämnet för kvällen.

"Jag ska hålla min monolog och sedan gå under jorden. Inte ens Sean Penn kommer att hitta mig", inledde Gervais som sedan gisslade hög som låg inom filmbranschen.

Inget svenskt låtpris

Utöver Alicia Vikander fanns ytterligare en svensk nominering, men det blev inget pris för de svenska låtskrivarna och producenterna Max Martin, Tove Lo, Ali Payami och Ilya Salmanzadeh som tillsammans med amerikanen Savan Kotecha var nominerade i kategorin bästa originallåt för "Love me like you do" från filmen "Fifty shades of Grey". Priset gick i stället till "Writing's on the wall" från Bondfilmen "Spectre".

Golden Globe-pristagarna utses av de utländska filmkorrespondenternas förening i Hollywood, HFPA. Organisationen delar även ut priser till årets bästa tv-program vid samma gala.