Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas bygger nytt hus – med koskit i väggarna

Utöver hampan består putsen inne i huset av vatten, halm, sand, lera och kogödsel.
– Vi ville bygga så miljövänligt som möjligt, säger Thomas Turesson som nu bygger hus på Frösön.

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det i södra Sverige vanligt att man lerklinade husväggarna. Metoden med att blanda in gödsel i murbruket gjorde att materialet följde väderomslagen och inte gav upphov till sprickor.

– Framför allt har materialet samma hydrogeniska egenskaper som trä, säger Thomas Turesson.

Sanden ska vara 0-4 mm eller 0-3 mm putssand. Bruten sand är bättre än tvättad. I stort sett alla olika sorters halm kan användas, men även lin, hampa, kokos, sisal, tång, hår och ko- eller hästgödsel. Gödseln har en armerande effekt och dessutom gör den blandningen smidigare och lättare att arbeta med. Den torra blandningen blir hårdare och mer vattenavvisande med gödsel i.

– Hade vi haft kalkputs eller cementputs har den spruckit direkt. Alternativet på ett timmerhus är att sätta upp glidreglar som man fäster gipsskivorna eller väggmaterialet på, säger Thomas.

Under vinterhalvåret sjunker ett timmerhus ihop i den takt luftfuktigheten sjunker och på sommaren blir det tvärtom. På samma sätt följer det här materialet med temperaturväxlingarna, leran är elastisk.

– Det som gör lerputs så intressant är dess fuktutjämnande, värmelagrande, ljuddämpande, brandskyddande, och vindtätande egenskaper. Alla ekologiska fördelar och inte minst ett stort estetisk värde. Materialet är lättillgängligt, har en mycket kort och enkel förädlingsprocess och ger oss en möjlighet att skapar sunda, varma och sympatiska bostäder med ett fantastiskt inomhusklimat, säger Thomas

Timmerhuset stod från början i den lilla byn Braxträsk, åtta mil väster om Skellefteå. Det började byggas 1899 och stod klart 1905. Nu är timmerhuset flyttat och åter rest på Frösön med utsikt över Oviksfjällen.

…

Mer läsning på Bostadspuls:

Kjell-Tina har hittat sitt drömhus – följ med in i hennes Per Albin-torp

Torpet stod obebott i 50 år – Gunbritt och Bengt gav det nytt liv och förverkligade sin dröm

Se den makalösa utsikten från det åttakantiga tornet