Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas Lind: Lägg ner säsongen, Kalla!

Det började redan på fredagens presskonferens med en dämpad, pressad Charlotte Kalla, som såg ut att vilja befinna sig någon helt annanstans.
Och världscuphelgen i Falun avslutades med att den svenska skidstjärnan vägrade ge några intervjuer efter söndagens millopp.
Det bästa för Charlotte Kalla just nu: Lägga ner säsongen!

Med giganten Marit Björgen borta på grund av barnafödande låg vägen öppen för Charlotte Kalla att för första gången sluta topp 3 i den totala världscupen.

Men säsongen har inte blivit vad Kalla hoppats på.

Visst, Tärendötjejen är fyra i den totala världscupen, men det är ingen tvekan om att hon inte fått ut den kapacitet som hon har.

I de två senaste mästerskapen – OS 2014 och VM 2015 – har Kalla tagit fem individuella medaljer, varav ett guld, och utöver det ett guld och ett silver i stafetter, där hon med fantastiska sträckor lagt grunden för de svenska framgångarna.

LÄS ÄVEN: Inga intervjuer av pressad Kalla: "Det finns en gräns"

Men i världscupen har det de senaste två säsongerna varit sällsynt med topplaceringar för henne.

Tre pallplatser 2014–15, däribland segern i Östersund en vecka innan VM, har följts upp med två pallplatser den här säsongen, andraplatsen i Ruka i november och tredjeplatsen i Lillehammer i december.

Och i takt med att pallplatserna uteblivit och avståndet till topp 3 i den totala världscupen ökat, ser Kalla ut att ha tappat både energin och glädjen.

Redan inför tävlingarna i Falun, i samband med fredagens presskonferens, var Kallas ögon så där svarta som de bara är när hon direkt efter målgång ska analysera ett för henne mindre lyckat lopp.

Och disharmonin och frustrationen hos henne har bara växt under dagarna i Falun.

LÄS ÄVEN: Förbundskapten Grip om Kallas mediabojkott

Damtränaren Mattias Perssons uttalande efter lördagsloppet, att "Kalla inte mår bra i själen" och att han ville ha "ett större inflytande över stjärnans träning och planering", har knappast gjort situationen bättre.

"Det uttalandet får verkligen stå för Mattias Persson", sa Kalla i SVT-intervjun direkt efter söndagens lopp, innan hon snabbt hastade igenom den mixade zonen utan att svara på några frågor från journalisterna.

Tio världscuptävlingar återstår av säsongen, två i Lahtis nästa helg och så avslutningstouren i Kanada med åtta lopp, men Kallas chans att nå Heidi Weng på tredjeplatsen i världscupsammandraget är redan borta.

Därför tycker jag att Kalla ska lägga ner säsongen redan nu, åka hem till Sundsvall, ladda om batterierna och hitta tillbaka till glädjen och harmonin igen.

LÄS ÄVEN: Så hjälper landslagskompisarna Kalla

Kalla är en av de åkare på damsidan som har det tuffaste tävlingsprogrammet och att i det här läget bara låta det rulla på riskerar att ge henne ännu sämre självförtroende.

Glädjeämnet den här helgen var i stället Älvdalsåkaren Maria Rydqvists femteplats i söndagens masstartslopp.

Rydqvist, som fyller 33 om en månad och är tvåbarnsmamma, tvekar dock kring en fortsatt satsning.

På herrsidan blev det som väntat inga svenska topplaceringar och så har det sett ut hela vintern.

I avsaknaden av de senaste säsongernas fem bästa distansåkare – Johan Olsson (långloppssatsning), Daniel Richardsson (långloppssatsning med några få världscupstarter), Lars Nelson (slutat), Calle Halfvarsson (sjuk i stort sett hela säsongen) och Marcus Hellner (nyligen tillbaka efter att sjukdom stoppat honom från tävlande sedan november) – har det bara blivit sju placeringar bland de tio främsta för de svenska herråkarna, med fyra femteplatser som bäst.

Det är bara att hoppas att Rikard Grip lyckas motivera Daniel Richardsson och Johan Olsson att komma tillbaka till landslaget för en satsning mot VM i Lahtis nästa år.