Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thore blev Årets musikant

Taubesällskapet Nordosten i Sundsvall har utsett Thore Rudberg till Årets musikant.

Titeln, som i sin helhet lyder "Årets musikant/trubadur/vissångare" har deltats ut i ett antal år av Sundsvallstraktens Evert Taubesällskap, Nordosten. Tidigare år har utmärkelsen gått till bland andra folkmusiksångerskan Ulrika Bodén, Studentkören Gungner och trubaduren Lars-Åke Melin.

Thore Rudberg från Nedansjö är dragspelare och ännu vid snart 81 års ålder primus motor för såväl dragspels- och folkmusik som för den svenska vistraditionen. Han spelar gärna med i olika dragspelskonstellationer så ofta han kan, och i danslogen på Norra Berget där det spelas "musik som vi inte får höra på radion", som Thore Rudberg själv säger, är han förgrundsfigur och motor vid spelkvällarna var 14:e dag under höst och vår.

Som ung var han en duktig backhoppare och numera vårdar han också kulturvärden på andra sätt än i musiken: på gården i Nedansjö, föräldrahemmet, bygger han en bagarstuga med riktig, gammaldags vedeldad bakugn.

Priset delades ut under Taubesällskapets novemberfestkväll.