Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden rinner ifrån Erdogan

Fem månader. Så länge mäktade den auktoritära presidenten Recep Tayyip Erdogan med att inte ha oinskränkt makt i ett allt mer instabilt Turkiet.

Till Erdogans stora irritation lyckades det kurdiska partiet HDP i förra valet ta sig över den absurda tioprocentsgränsen till parlamentet, vilket förhindrade en majoritet för maktpartiet AKP. Det var ett valresultat som inte kan ses på något annat sätt än som en markering mot just Erdogan, som alltsedan dess har betett sig som ett tjurigt barn.

Nyvalet på söndag ger dock få utsikter för att maktpartiet AKP ska kunna få majoritet, trots att detta är vad Erdogan öppet kräver. I stället väntas ett liknande valresultat som för fem månader sedan. Om HDP mot förmodan åker ur parlamentet bör internationella valobservatörer ha en del intressanta saker att rapportera om på valkvällen.

Den stora frågan är vad Erdogan gör när folket har tagit avstånd från hans maktfullkomlighet för andra gången i rad. Det är föga troligt att presidenten, känd för sin envisa trotsighet, kommer att acceptera en situation där folket inte ger honom det han kräver. Samtidigt uppstår ett politiskt vakuum om Erdogan fortsätter att hindra koalitionssamtal som kan leda fram till en funktionsduglig regering. Ett tredje val inom loppet av ett år skulle vara en politisk omöjlighet – till och med för Erdogan.

En andra folklig markering mot AKP kan vara det som får partiet att inleda början på slutet för presidentens styre. Av den anledningen är Erdogan tacksam för det europeiska kort han har i rockärmen.

Med 2,2 miljoner syriska flyktingar i Turkiet är EU mån om att snabbt förbättra relationerna med Turkiet. Ökade ekonomiska bidrag, i utbyte mot förbättrade förhållanden i flyktinglägren och en mer aktiv gränsbevakning mot Medelhavet, är A och O för den europeiska ledningen. I utbyte har Erdogan krävt förbättrade visumregler för turkiska medborgare till Europa och en återupptagning av processen kring EU-medlemskap.

Kan Erdogan leverera detta, även efter söndagens val som riskerar att beröva honom en eftertraktad majoritet, mildrar han de interna konvulsionerna i sitt parti. Det handlar dock endast om en utökad separationsprocess.

Säkerhetssituationen i Turkiet fortsätter att vara spänd. En serie av bombdåd har slagit hårt mot turkiska medborgares självbild av ett stabilt land. Erdogans strategi har varit att göra detta till en valfråga. Det har funnits förvånansvärt lite att hämta för Erdogan i hans försök att knyta kurderna till det ökande våldet, då kurderna själva har varit måltavlor för attackerna.

Valet på söndag är inte bara ett parlamentsval. Det kan även utvecklas till en folkomröstning om Erdogans presidentskap och det finns mycket som tyder på att Erdogan själv inte inser detta. Tiden håller på att rinna ifrån honom.