Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden talar för Lauritzen

Speltiden i topplaget Linköping blev begränsad.
Då tog Sebastian Lauritzen ett snack med sportchefen, fick tillåtelse att leta ny klubb och hamnade i Brynäs.
– Det har gått över förväntan, säger Njurundakillen som nu på allvar slagit sig in i Elitserien.

Han gjorde några strömatcher för Timrå IK i Elitserien som junior.

Därefter har Sebastian Lauritzen huserat i Allsvenskan – först i Sundsvall Hockey, sedan i Bofors och så i Växjö dit han blev utlånad från Linköping i fjol.

– När jag gick till Linköping kände jag att jag var redo att ta steget från Allsvenskan till Elitserien. Sen åkte jag på en massa skador. Jag ska inte skylla på det, men det var en orsak till att jag kom snett in i allt, säger Lauritzen, som var på väg tillbaka efter en fotfraktur när han 2007 anslöt till LHC och sedan åkte på en axelskada.

Så det där steget har låtit vänta på sig.

Först i höst har det återigen blivit spel i Elitserien för den 25-årige forwarden. Men så där jättemycket spel blev det inte stjärnspäckade Linköping.

– Jag spelade kanske i tio matcher och snittade väl på fem-sex minuter per match.

Lauritzen kände att situationen var ohållbar och fick tillåtelse att söka en ny klubb. Han och agenten kontaktade då Brynäs.

– Det visade sig att de var intresserade och allt gick väldigt snabbt.

En stor anledning till att Lauritzen ville till Brynäs var för att han tidigare haft tränaren Niklas Czarnecki under två säsonger i Bofors.

Och att Czarnecki hade bra koll på Lauritzen var i sin tur en av anledningarna till att Brynäs ville skriva det kontrakt som även sträcker sig över nästa säsong.

När han anslöt till Brynäs var laget, efter succéstarten, inne i en tyngre period. Det blev också en förlust i första matchen, borta mot Södertälje den 1 november. Sedan dess har det gått bättre och Lauritzen har bara behövt vara med om två förluster till under sina totalt nio matcher för klubben.

En av dessa kom mot Rögle senast (4–3).

– Vi spelade alldeles för oaggressivt, drog på oss många utvisningar och var dåliga i box play.

Lauritzen stod dock för en assist, hans tredje poäng för Brynäs. Tidigare har det blivit två mål.

– Det har varit jäkligt skönt att få göra lite poäng. Det ger en del självförtroende.

Sen får han nu också mer speltid.

– Mycket mer. Och det var ju därför jag gick hit. Att det blivit så känns jättebra.

– Ja, absolut. Jag är fortfarande en rookie i elitseriesammanhang, men det har gått över förväntan.

Senast spelade Lauritzen i fjärdekedjan med Alexander Sundström och Johan Alcén, men till dagens match mot Timrå ska han vara tillbaka med Ove Molin och Mads Hansen som han spelat mest med.

Om han nu kommer till spel.

– Jag fick en tackling mot huvudet i första bytet senast. Jag kunde spela vidare, men åkte på nackspärr. Det är väl 90 procents chans att jag kan spela mot Timrå.

Och Sebastian Lauritzen har segerreceptet klart för sig.

– Vi måste försöka spela mer aggressivt, det har varit lite passivt och lojt i de senaste matcherna. Vi måste åka mer skridskor och komma upp i banan. Det ska inte vara bekvämt att komma hit till Gävle och spela.

13 september 1983 i Sundsvall.

179 cm/77 kg.

forward.

Njurunda SK.

Timrå IK, Sundsvall Hockey, Bofors IK, Växjö Lakers HC, Linköpings HC, Brynäs IF.