Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidig "smygpremiär" i Skönviksbacken

På söndagen var det något av rekordtidig premiär i Skönviksbacken, som var öppen och bjöd på gratisåkning. Ovissheten med vädret gjorde att man inte annonserade premiären, men per mobiltelefoner spred sig budskapet så effektivt att ett 60-tal åkare infann sig.

Kvällstid kommer backen att hållas öppen den här veckan om inte snötillverkning och preparering kommer emellan.

Snökanonerna tar så mycket av den tillgängliga elenergin att vi inte kan köra liftarna när kanonerna går för fullt, säger Christer Brodén, en av de många frivilliga i föreningen som jobbar ideellt med att hålla backen igång.

I år har backen fått fler snökanoner med högre kapacitet och med möjlighet att tillverka snö redan vid ett par kallgrader.

Sprutrören som vi hade längs backen tidigare var det ingen mening att köra förrän det blev kallare än fem grader. Kanonerna kan tillverka mer snö och redan vid ett par minusgrader. Det är en anledning till att vi ligger så långt framme redan nu, säger Christer Brodén.

Den natursnö som fallit de senaste dagarna kräver hela tiden bearbetning med pistmaskinen. Natursnö innehåller som bekant upp till 90 procent luft. Den måste man pressa ur för att snön inte ska få en isolerande verkan och hindra tjälen som är viktig för att få backen hållbar när de blir tögrader.

Åkbart är det i nedre halvan av backen, den del som brukar öppna först. Det är lite tunnare utåt skogskanterna men där sker en snöpåläggning för att göra hela bredden åkbar.

Vid smygpremiären var det många brädor i backen. Speciellt har andelen med brätten i båda ändar ökat markant. Fortsätter vintern så ska en snowboarddel anläggas för att brädåkarna ska kunna använda sina dubbelbrättade brädor i hopp och trick av lite svårare slag.