Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidiga vårtecken hos odlare i Ljustorp

I väntan på de första trumpetande tranorna får man söka den tidiga förvåren hos växthusodlarna i Ljustorp, med blommorna och tomaterna.

Annons

Gnuggar man sig lite i ögonen och får en smula guidning av odlarna så kan man upptäcka den spirande början.

En liten röd prick i ett hav av små gröna plantor, är ett tecken hos Ljustorps Trädgård.

– En liten Mini million Bells, förklarar Per Malmsberg.

En mini Surfina, om man vill slänga sig med den botaniska benämning som bara få använder sig av.

För övrigt kliar det lite extra i hans gröna fingrar denna dag då han mest vandrar i sina växthus och grämer sig över att leverantören av planteringskrukor missat en leverans.

– Vi skulle ha kunnat plantera om massor av småplantor. Det är dags för det, men vi fick slut på krukor, suckar han.

–Leverantören har lovat skicka det vi beställde tidigt så att vi kan få krukorna imorgon, säger Per.

Dyr värme i husen

Ett bekymmer som Per Malmsberg har gemensamt med familjen Hörnström i Ås som driver tomatodlingen, gäller de stigande oljepriserna.

– Vi är beroende av bättre energipriser för att få lönsamhet, säger Lea Hörnström.

Hon och maken Uno har en längre tid haft i tankarna att försöka få billigare uppvärmning med andra metoder, men ännu har ingen kunnat presentera den läsningen.

– Det har varit en massa gubbar med kepsar här och räknat. Jordvärme, bergvärme, pellets eller något annat, men ingen har hittat lösningen.

Slutet av april?

Tomaterna har i alla fall inte visat någon tveksamhet att komma igång. Plantorna finns på plats och vandrar man runt och kikar på de första blommorna så kan man hitta en och annan ärtstor början på ett liv som mogen tomat.

– Med ljusa dagar och gärna lite värmande sol så är de första färdiga att skördas om sex, sju veckor, i bästa fall i slutet av april.