Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare elitgymnasten Jessika, 45, fixade topplacering i Vasaloppet – var inte ens anmäld: "Jag är lite förvånad själv"

Hon ser skidor som en ren motionsform och hade egentligen inga planer på att ställa upp i Vasaloppet.
Men trots det tog sig Stockviks Jessika Eriksson i mål på en imponerande 16:e plats i årets lopp mellan Sälen och Mora.
– Jag är nöjd, men det finns massor att förbättra. Speciellt när det kommer till uppladdningen, säger Jessika Ericsson.

Annons

Hon har åkt flera långlopp runt om i Medelpad under vintern och placerat sig bra i samtliga. Men någon tanke på att åka Vasaloppet i år fanns inte och hon var inte ens anmäld. Men när starten gick stod Jessika Ericsson ändå på startlinjen.

Skidåkaren som har en bakgrund som elitgymnast började åka skidor så sent som när hon var 32 år gammal.

– Jag hade satsat allt på gymnastiken och varit med i landslaget mellan jag var 15 till det att jag fyllde 20. Och det var verkligen allt som gällde, jag satsade fullt ut och var med på två VM, säger Jessika Ericsson.

För dig som loggar in: Här är Anders Södergrens bästa tips om skidspår och teknik

En skada i en blodåder ledde till operation. En operation som medförde begränsad rörlighet och hon kunde inte längre göra de extrema rörelser hon behövde göra för att kunna fortsätta som gymnast på elitnivå.

Där slutade Jessika Ericsson med idrotten. I tio års tid var det i stället studentliv och kontorsjobb som gällde för hela slanten.

Några år senare hittade hon in i skidornas värld lite av en slump. Det var hennes barn som fick in henne på det och hon bestämde sig för att åka öppet spår för första gången.

– Jag tog mig i mål på 7.28 timmar och var jättenöjd med det, säger hon.

Då visste hon inte att hon skulle bli topp 20 i Vasaloppet över 10 år senare. Och det visste hon inte förrän hon tog sig i mål där i Mora. Med bara femton kvinnor framför sig, närmast Gunde Svans dotter Julia Svan.

Men resan var långt i från enkel för den före detta elitgymnasten.

– Jag var nära att bryta flera gånger. Speciellt i Risberg. Där hade jag en rejäl dipp och det kändes som om jag stod helt still. Där tänkte jag att "nu kliver jag av", säger hon.

Men så vaknade hon till lite och när hon passerade mållinjen i Mora var det på en tid strax under fem timmar, 4.52.02 för att vara exakt. En tid som förvånade Jessika Ericsson, som från början inte ens varit anmäld till loppet.

– Barnen skulle åka Barnens vasalopp, jag skulle åka Tjejvasan och min man var anmäld till Vasaloppet, men så kände han att han det blev mycket och bestämde sig för att avstå. Och då åkte jag i stället, säger hon.

Jessika Ericsson hade åkt Tjejvasan en vecka innan och hade genom tiden 1:24:14 och en fin 36:e placering fått en bra seedning till Vasaloppet. Men trots att hon åkt både öppet spår och Vasaloppet innan, har hon aldrig presterat på den här nivån tidigare.

Läs också: Småbarnsmamma och överlägsen långloppsåkare – så blev Britta Johansson Norgren bäst i världen

– Jag blev lite förvånad själv faktiskt. När jag tittade runt omkring mig så blev det så påtagligt hur olika våra förutsättningar var. De i toppen har oftast flera par skidor att välja bland, folk runt omkring som kan hjälpa till med dryck och så vidare. Jag äger bara ett par skidor, och använde mig av Vasaloppets egna vätskestationer under första halvan av loppet, sen hjälpte min man mig lite så att jag skulle kunna få i mig lite oftare, säger hon.

När det går så pass fort som det gör i täten är det viktigt att dricka ofta, något som höll på att fälla Jessika Ericsson under loppet.

– Jag var väldigt nära att få vätskebrist, men min man slet på bra och hjälpte till väldigt mycket och såg till att jag fick vätska under den andra halvan av loppet, så som tur var gick det bra ändå.

Hon är sugen på att åka Vasaloppet igen nästa år. Men då kommer hon ändra en hel del i uppladdningen inför loppet.

– Det finns massor att förbättra. Gör jag om det kommer jag bland annat att träna annorlunda veckan inför. Nu åkte jag en del längre pass och jag har verkligen förstått vikten av att vara helt utvilad när man ställer sig på startlinjen, säger hon och fortsätter:

– Men jag är supernöjd med det här resultatet så klart.

Men trots framgångarna på skidorna under vintern ser hon sig inte som någon skidåkare.

– Nej jag känner mig som en gymnast och det har jag alltid gjort, skidor är bara en motionsform för mig.

Läs också: Här är alla lokala resultaten från Vasaloppet 2016

Och hon tror att det finns flera fördelar med det. Att hon har tävlat på elitnivå under flera år innebär nämligen att hon är van vid att träna hårt och heller inte är rädd för att ta ut sig på träningarna.

– Ja och dessutom har jag nog fått min målmedvetenhet i träningen från mina år som gymnast och det hjälper mig väldigt mycket i skidträningen också, säger Jessika Ericsson.

Nästa år kommer hon kriga för att klå detta års tid. Och hon har en idé för att hjälpa de i Medelpad som kanske inte har samma förutsättningar som eliten har.

– Jag skulle vilja få ihop ett Sundsvallsteam där vi hjälper varandra med till exempel dryck längs vägen och så vidare, för det finns så många duktiga skidåkare här omkring som nog skulle kunna lyckas ännu bättre på så vis, säger hon.